moldpres.md

Ajutoarele sociale pentru cetățenii din Găgăuzia, blocate? „Poșta Moldovei” răspunde acuzațiilor lui Guțul

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a acuzat pe 20 martie guvernarea PAS și întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” că ar fi blocat ajutoarele sociale pentru locuitorii autonomiei. Potrivit ei, „Poșta Moldovei” ar fi refuzat să semneze contractul privind distribuirea prestațiilor. Contactată de NM, „Poșta Moldovei” a menționat că, la sfârșitul lui ianuarie, a recepționat cererea de perfectare a contractului pentru 2025 din partea Direcției principale Sănătate și Protecție Socială a Găgăuziei, însă a redirecționat-o spre Agenția de Guvernare Electronică pentru clarificări privind obligativitatea integrării în serviciul guvernamental de plăți electronice MPay, în vederea respectării unei decizii de Guvern. Întreprinderea a precizat că, în urma unei adresări la Agenție, a fost informată pe 20 martie că Direcția principală Sănătate și Protecție Socială a Găgăuziei nu se numără printre entitățile care au obligația de a folosi MPay. În aceiași zi, a fost perfectat și remis spre semnare contractul în cauză.

PAS și „Poșta Moldovei” au blocat distribuirea ajutorului social prevăzut de lege pentru locuitorii Găgăuziei, finanțat din bugetul autonomiei. Doar datorită sprijinului oferit de Ilan Șor am reușit să ieșim din această situație extrem de dificilă – iar locuitorii Găgăuziei au primit, în perioada rece a anului, câte o mie de lei lunar ca ajutor social. Datorită acestui sprijin, am reușit până acum să acumulăm în bugetul Găgăuziei fondurile necesare pentru a oferi câte 400 de lei lunar în perioada de iarnă locuitorilor vulnerabili ai autonomiei. Singurul obstacol în acest moment este refuzul Poștei Moldovei de a semna contractul pentru distribuirea acestui ajutor către locuitorii Găgăuziei.

Cerem ca „Poșta Moldovei” să semneze imediat contractul și să distribuie cele 44 de milioane de lei alocate din bugetul autonomiei pentru oamenii noștri”, a scris Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram.

Într-un comentariu pentru NM, „Poșta Moldovei” a explicat că, pe 23 ianuarie, a primit de la Direcția principală a Sănătății și Protecției Sociale solicitarea de perfectare a contractului pentru anul 2025 privind distribuirea ajutoarelor sociale pentru locuitorii Găgăuziei. Potrivit instituției, într-un asigurarea respectării prevederilor hotărârii de Guvern din 2020 cu privire la serviciul guvernamental de plăți electronice, care prevede obligația unor entități de a se integra prin MPay, solicitantul a fost redirecționat către Agenția de Guvernare Electronică.

Totodată, în scopul soluționării rapide a problemei, Î.S. „Poșta Moldovei” s-a adresat către Agenția de Guvernare Electronică privind statutul Direcției principale a Sănătății și Protecției Sociale și la data de 20 martie a recepționat răspuns prin care a fost informată că, în conformitate cu pct. 4 din Hotărârea sus menționată, Direcția Principală a Sănătății și Protecției Sociale poate folosi serviciul guvernamental de plăți electronice, însă nu este obligată. În aceeași zi contractul a fost perfectat și remis spre semnare către Direcția Principală a Sănătății și Protecției Sociale.

Î.S. „Poșta Moldovei” colaborează strâns cu autoritățile centrale și locale în conformitate cu legislația în vigoare pentru a asigura ca mijloacele bănești să ajungă la cetățeni într-un timp cât mai scurt”, a menționat întreprinderea.

NM a solicitat o reacție la acuzațiile Evgheniei Guțul și de la PAS, însă formațiunea a declarat că nu va comenta.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: