Ala Nemerenco critică utilizarea mail.ru în instituțiile de stat: „Ne mai întrebăm de ce am ajuns cu țara aici și așa?
Full Article 2 minutes read

Ala Nemerenco critică utilizarea mail.ru în instituțiile de stat: „Ne mai întrebăm de ce am ajuns cu țara aici și așa?

Ministra Sănătății Ala Nemerenco denunță utilizarea în continuare a mail.ru, un serviciu de poștă electronică din Rusia, în instituțiile de stat din Republica Moldova. Ministra a relatat pe Facebook două astfel de cazuri pe care le cunoaște. Anterior, publicația Meduza a scris că datele a 3,5 milioane de utilizatori a mail.ru au devenit publice.

Moldova, moldovenii și mail.ru. Aplic sancțiune disciplinară unui conducător de instituție strategic importantă pentru țară, care imediat după începerea războiului trimite o informație despre rezervele țării într-un anumit domeniu nu de pe emailul oficial, securizat al instituției, dar de pe mail.ru și instanța anulează ordinul de sancționare. Nu mă miră. În justiție ca și în medicină, avem de toate. Profesioniști, oameni de valoare și alții, prieteni cu corupția și valorile în stomac. Bucură, că totuși, mult mai mulți sunt cei din prima categorie. Alt caz. Vine o interpelare din Parlament. La sfârșit sacramentală frază a unor deputați „vă rog răspunsul mi-l trimiteți pe … @mail.ru”. Ca un fel de ștampilă a cui abonament servește. Ne mai întrebăm de ce am ajuns cu țara aici și așa? Poate ne spune mail.ru?”, a menționat ministra Sănătății.

Precizăm că, în august 2023, Ala Nemerenco a relatat că, imediat după începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, a aplicat un avertisment unui director de instituție care a transmis Ministerului Sănătății date cu caracter strict nu de pe emailul oficial, ci de pe mail.ru. Ministra a precizat că instanța de judecată „impune” instituția pe care o conduce să retragă avertizarea, pe motiv că persoana căreia i-a fost aplicată „a procedat corect”.

***

Menționăm că, în decembrie 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat cetățenii, în special angajații din instituțiile statului, să nu folosească poșta electronică cu extensia „.ru”. Oficialul a spus că utilizarea acesteia de către instituțiile statului „este neserioasă”. „Nu trebuie să vină cineva din afară să te ajute dacă tu elementarul nu-l înțelegi”, a adăugat Grosu.

În ianuarie 2023, Meduza a scris cu referire la canalul de Telegram „Uteciki informații” că datele a 3,5 milioane de utilizatori mail.ru au devenit publice. Printre datele publicate se numărau: adresele de email, numele și prenumele, precum și telefoanele utilizatorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: