Un director de instituție, avertizat de Ministerul Sănătății după ce a folosit mail.ru. Nemerenco: Plimbă informația prin serverele altui stat
Full Article 3 minutes read

Un director de instituție, avertizat de Ministerul Sănătății după ce a folosit mail.ru. Nemerenco: Plimbă informația prin serverele altui stat

Imediat după începerea războiului în Ucraina, Ministerul Sănătății de la Chișinău a aplicat un avertisment unui director de instituție. Cel din urmă a transmis Ministerului date cu caracter strict nu de pe emailul oficial ci de pe mail.ru, un serviciu de e-mail din Rusia. Precizările au fost făcute de ministra Sănătății Ala Nemerenco, care a adăugat că acum „judecătoarea impune Ministerul” să-și retragă avertizarea „precum că directorul a procedat corect”. Potrivit lui Nemerenco, Ministerul va contesta decizia. 

Pe o rețea de socializare, ministra a scris că „reforma justiției nu este ceva abstract, care îi atinge doar pe cei care au tangență cu sistemul de justiție”.

„Demult, fiind la un curs de studii în SUA am întrebat un profesor tare înțelept care ne preda niște ore fenomenale pe descentralizare, care sisteme le consideră cele mai prioritare pentru un stat, dar și oameni. A spus că totul e important pentru o țară – și dezvoltarea economică, și educația, și socialul, etc, dar mai presus decât toate stă justiția și apoi, sănătatea”, a adăugat Nemerenco.

Prin urmare ministra a dat și un exemplu, prezentând „ce are sistemul de sănătate cu justiția”.

„Iată și exemplul de azi. Pare simplu. Ministerul aplică avertisment (nici nu mustrare) imediat după începerea războiului unui director de instituție strategică pentru că transmite ministerului date cu caracter strict nu de pe emailul oficial, ci de pe @mail.ru Adică plimbă această informație și prin serverele unui alt stat. Judecătoarea ne impune să retragem avertizarea precum că directorul a procedat corect. Desigur, vom contesta decizia, dar timpul pierdut a instituțiilor statului prin procese costă. Și îl plătesc cetățenii”, a comunicat Nemerenco, adăugând că „ne dorim în UE, dar dacă se poate, cu tot cu mail.ru”.

***

În decembrie 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat cetățenii, în special angajații din instituțiile statului, să nu folosească poșta electronică cu extensia „.ru”. Oficialul a spus că utilizarea acesteia de către instituțiile statului „este neserioasă”. „Nu trebuie să vină cineva din afară să te ajute dacă tu elementarul nu-l înțelegi”, a adăugat Grosu.

În ianuarie 2023, Meduza a scris cu referire la canalul de Telegram „Uteciki informații” că datele a 3,5 milioane de utilizatori mail.ru au devenit publice. Printre datele publicate se numărau: adresele de email, numele și prenumele, precum și telefoanele utilizatorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: