parlament.md

Ala Ursu-Antoci va contesta în instanță demiterea sa din fruntea Consiliului Audiovizualului

Președinta demisă a Consiliului Audiovizualului (CA), Ala Ursu-Antoci, a declarat pentru Media Azi că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție. Asta după ce joi, 11 noiembrie, membrii autorității de reglementare a domeniului audiovizual au fost demiși odată ce Parlamentul a respins raportul de activitate al CA pentru anul 2020, ca urmare a modificărilor legislative ce prevăd acest fapt.

Fosta șefă a CA a afirmat pentru Media Azi că „neapărat” va contesta hotărârea Parlamentului prin care a fost demisă din funcție înainte de termen. „În termen de 30 de zile, neapărat, o să atacăm, fiindcă a fost o execuție publică unde, de fapt, nu s-a dorit să fie audiat raportul, ci s-a dorit să ne pună într-o lumină proastă. De două ori a fost audiat același raport – odată satisfăcător, a doua oară nesatisfăcător. Este un abuz și, de fapt, politicienii și-au arătat incompetența”, a explicat Ala Ursu-Antoci.

Ea susține că nu știe deocamdată dacă va ataca hotărârea individual sau în comun cu ceilalți membri demiși. „Încă nu am luat o decizie. Probabil împreună, dar nu vă pot vorbi din numele tuturor. Eu, cel puțin, o să atac în judecată”, a mai spus Ala Ursu-Antoci.

Tot ea a precizat că, în prezent, autoritatea activează fără membrii CA: „Activitatea instituției este paralizată”.

Între timp, Parlamentul a anunțat desfășurarea unui concurs pentru selectarea noilor membri ai CA.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.

***

Legislativul a respins joi, 11 noiembrie, raportul de activitate al CA și, respectiv, a demis toată componența autorității. Decizia a fost luată în baza raportului comisiei parlamentare pentru mass-media, care a constatat „exercitarea insuficientă și inadecvată a atribuțiilor membrilor Consiliului Audiovizualului, care a demonstrat inacțiune și nu a întreprins măsuri necesare pentru asigurarea protecției reale a spațiului informațional național” și altele. Astfel, din data adoptării deciziei au încetat mandatele a șase membri CA: Ala Ursu-Antoci, Larisa Manole, Tatiana Buraga, Lidia Viziru, Corneliu Mihalache și Iulian Roșca.

Anterior, raportul de activitate al CA pentru anul 2020 a fost examinat repetat în cadrul unei ședințe a comisiei de specialitate. Președinta comisiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a explicat că audierea a avut loc în contextul noilor modificări legislative care prevăd examinarea raportului în plenul Parlamentului și pentru că anterior documentul nu a fost înregistrat în Legislativ, iar deputații nu au luat nicio decizie în cadrul examinării precedente a documentului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

FLYONE lansează ruta directă Chișinău – Napoli, începând cu 15 iulie

Compania aeriană FLYONE anunță lansarea unei noi rute directe din Chișinău către Napoli, Italia, începând cu data de 15 iulie 2025. Zborurile vor fi operate de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri, oferind pasagerilor mai multă flexibilitate și confort în planificarea călătoriilor.

Această nouă conexiune aeriană vine ca răspuns la cererea în creștere pentru destinații turistice și familiale din sudul Italiei, dar și ca parte a angajamentului FLYONE de a extinde rețeaua de rute accesibile și eficiente.

„Suntem bucuroși să extindem rețeaua FLYONE cu această rută strategică către Napoli. Este o destinație care răspunde atât nevoilor turistice, cât și celor ale diasporei noastre din Italia. Ne dorim să aducem Moldova mai aproape de cetățenii ei, oriunde s-ar afla,” a declarat Mircea Maleca, Director General FLYONE.

La eveniment a partcipat și dl Armando Pascale, șef adjunct al misiunii Ambasadei Italiei în Republica Moldova: „Deschiderea acestei noi rute directe dintre Chișinău și Napoli este un pas semnificativ în sprijinul mobilității cetățenilor noștri și al întăririi legăturilor dintre Italia și Republica Moldova. Această conexiune aeriană va contribui nu doar la facilitarea călătoriilor pentru diaspora și turiști, ci și la aprofundarea relațiilor economice și culturale dintre regiunile noastre. Salutăm această inițiativă și felicităm compania FLYONE pentru implicare și viziune.”

O destinație strategică pentru diaspora moldovenească

Italia găzduiește una dintre cele mai mari comunități de moldoveni din diaspora, iar regiunea sudică, inclusiv orașul Napoli, reprezintă un punct important de legătură pentru numeroși cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți acolo. Noua rută vine astfel în sprijinul acestei comunități, facilitând legătura cu cei dragi de acasă, dar și călătoriile în scop personal sau profesional.

Napoli – o destinație plină de atracții

Napoli, situat pe coasta sudică a Italiei, este un oraș vibrant, plin de istorie, cultură și gastronomie autentică. Supranumit adesea „capitala sudului italian”, Napoli oferă o combinație unică de situri istorice, cum ar fi centrul vechi inclus în Patrimoniul UNESCO, și atracții naturale spectaculoase, precum Golful Napoli și proximitatea faimoaselor ruine de la Pompei și a vulcanului Vezuviu.

Totodată, Napoli este considerat locul de naștere al pizzei, iar bucătăria locală este un adevărat festin pentru gurmanzi.

Despre FLYONE

FLYONE (www.flyone.eu) a fost lansată în 2016 și a devenit cea mai mare companie aeriană din Moldova. FLYONE ARMENIA a fost lansată în 2021 și a devenit compania aeriană nr. 1 din Armenia în 2022.
În 2022, compania a devenit membră a Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).
În decembrie 2022, FLYONE Airlines SRL a primit certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și licența emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
În 2023, compania a reînnoit certificarea IOSA – cel mai înalt standard de siguranță în managementul operațional – și a atins 2 milioane de pasageri, lansând 14 rute noi și extinzând flota cu 3 aeronave.
În 2024, FLYONE a lansat două noi destinații: Praga și Manchester, răspunzând cererii în creștere și atingând un record de 2,4 milioane de pasageri.

FLYONE este cea mai dinamică companie aeriană din Republica Moldova, cu o rețea de destinații în continuă extindere și o flotă modernizată. Printre cele 39 de zboruri regulate și charter, FLYONE leagă Chișinăul de destinații populare precum: Stuttgart, Torino, Palma de Mallorca, Lyon, Bremen, Copenhaga, Alicante, Manchester, Praga, Dubai, Bologna, Roma, Milano, Berlin, Tbilisi, München, Larnaca, Frankfurt, Tel Aviv, Luton, Stansted, Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Düsseldorf, Nisa, Amsterdam, Barcelona, Tirana, Tunisia, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Tivat și Hurghada.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial: www.flyone.eu 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: