Președinta demisă a Consiliului Audiovizualului (CA), Ala Ursu-Antoci, a declarat pentru Media Azi că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție. Asta după ce joi, 11 noiembrie, membrii autorității de reglementare a domeniului audiovizual au fost demiși odată ce Parlamentul a respins raportul de activitate al CA pentru anul 2020, ca urmare a modificărilor legislative ce prevăd acest fapt.
Fosta șefă a CA a afirmat pentru Media Azi că „neapărat” va contesta hotărârea Parlamentului prin care a fost demisă din funcție înainte de termen. „În termen de 30 de zile, neapărat, o să atacăm, fiindcă a fost o execuție publică unde, de fapt, nu s-a dorit să fie audiat raportul, ci s-a dorit să ne pună într-o lumină proastă. De două ori a fost audiat același raport – odată satisfăcător, a doua oară nesatisfăcător. Este un abuz și, de fapt, politicienii și-au arătat incompetența”, a explicat Ala Ursu-Antoci.
Ea susține că nu știe deocamdată dacă va ataca hotărârea individual sau în comun cu ceilalți membri demiși. „Încă nu am luat o decizie. Probabil împreună, dar nu vă pot vorbi din numele tuturor. Eu, cel puțin, o să atac în judecată”, a mai spus Ala Ursu-Antoci.
Tot ea a precizat că, în prezent, autoritatea activează fără membrii CA: „Activitatea instituției este paralizată”.
Între timp, Parlamentul a anunțat desfășurarea unui concurs pentru selectarea noilor membri ai CA.
Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.
***
Legislativul a respins joi, 11 noiembrie, raportul de activitate al CA și, respectiv, a demis toată componența autorității. Decizia a fost luată în baza raportului comisiei parlamentare pentru mass-media, care a constatat „exercitarea insuficientă și inadecvată a atribuțiilor membrilor Consiliului Audiovizualului, care a demonstrat inacțiune și nu a întreprins măsuri necesare pentru asigurarea protecției reale a spațiului informațional național” și altele. Astfel, din data adoptării deciziei au încetat mandatele a șase membri CA: Ala Ursu-Antoci, Larisa Manole, Tatiana Buraga, Lidia Viziru, Corneliu Mihalache și Iulian Roșca.
Anterior, raportul de activitate al CA pentru anul 2020 a fost examinat repetat în cadrul unei ședințe a comisiei de specialitate. Președinta comisiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a explicat că audierea a avut loc în contextul noilor modificări legislative care prevăd examinarea raportului în plenul Parlamentului și pentru că anterior documentul nu a fost înregistrat în Legislativ, iar deputații nu au luat nicio decizie în cadrul examinării precedente a documentului.