Alaiba a sesizat PG după ce Burduja a anunțat că delegația Moldovei nu va participa la votarea unei rezoluții în cadrul Euronest
Full Article 3 minutes read

Alaiba a sesizat PG după ce Burduja a anunțat că delegația Moldovei nu va participa la votarea unei rezoluții în cadrul Euronest

Președintele delegației Republicii Moldova la Euronest, deputatul Partidului Socialiștilor, Petru Burduja, a trimis o scrisoare copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, în care a spus că delegația moldovenească se va abține de la vot pe marginea unei rezoluții. Unii membri ai delegației nu sunt de acord cu Burduja și cred că el nu poate decide pentru ei.

Pe 9 aprilie, Burduja a expediat o scrisoare copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, în care a afirmat că „Moldova a fost și rămâne fidelă prevederilor dreptului internațional, care stipulează foarte clar respectul integrității teritoriale a statelor în cadrul frontierelor internațional recunoscute, precum și neamestecul în treburile interne”.

Deputatul PSRM mai notează că „ținând cont de conținutul arhipolitizat al Proiectului Rezoluției cu referire la crearea unui nou impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE (…) membrii delegației parlamentare la Euronest se vor abține de la participarea la procedura de vot”.

Scrisoarea a fost publicată de Dumitru Alaiba, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta a spus că intenționează să voteze și a propus mai multe amendamente. „Deputatul Petru Burduja nu are nici un drept să exprime prin asemenea demersuri „poziția oficială a parlamentului”, cum a formulat în demersul său”, a afirmat Alaiba.

Ulterior, Alaiba a expediat un demers la Procuratura Generală cu solicitarea de a da o apreciere juridică a legalității faptelor deputatului Petru Burduja.  „Consider că deputatul Petru Burduja și-a depășit grav atribuțiile și mi-a îngrădit libertatea mea de a-mi exercita mandatul de ales al poporului”, a scris Alaiba.

NM a contactat mai mulți deputați care fac parte din delegație.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi a spus că va participa la vot și a precizat că toți membrii delegației pot vota așa cum consideră necesar.

Un alt membru al delegației Republicii Moldova la Euronest, deputatul Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat pentru NM că va participa la vot. „Avem ce discuta. În plus, sunt copreședintele grupului de lucru pentru Belarus și discuția de acolo nu este foarte plăcută”, a remarcat Diacov. El a subliniat că nu știe de ce președintele delegației a decis să se abțină de la vot.

NM a încercat să-l contacteze pe Petru Burduja, însă acesta nu a răspuns la apelurile reporterului.

Igor Munteanu, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr a declarat pentru NM că autenticitatea scrisorii trezește semne de întrebare și a precizat că va participa la ședința Euronest.

Ședința Adunării Parlamentare Euronest va avea loc online, în perioada 19-20 aprilie. Din delegația Republicii Moldova fac parte deputații Petru Burduja, Alla Dolință, Radu Mudreac, Gaik Vartanean, Ion Leucă, Dumitru Diacov, Igor Vremea, Dumitru Alaiba, Mihai Popșoi și Igor Munteanu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: