Alegătorii cu febră sau tuse vor vota acasă sau în secțiile de votare. Depinde de ora la care se vor prezenta
Full Article 3 minutes read

Alegătorii cu febră sau tuse vor vota acasă sau în secțiile de votare. Depinde de ora la care se vor prezenta

În ziua alegerilor prezidențiale, cetățenii care manifestă simptome precum tuse sau febră, vor putea solicita să voteze cu ajutorul echipelor mobile. Cererile în acest sens vor fi acceptate până la ora 15:00. În cazul în care după această oră, persoanele respective se vor prezenta la secții, li se va permite să voteze acolo. Precizările au fost făcute de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței guvernului din 13 octombrie.

Accesul în secțiile de votare, dar și în sediile organelor electorale se va face numai cu purtarea măștilor de protecție, iar birourile electorale ale secțiilor de votare vor asigura cetățenii cu câte o mască. Persoanele care manifestă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19 vor putea solicita, „înscris sau verbal” chiar și în ziua alegerilor, până la ora 15:00, să voteze prin intermediul echipelor mobile care se vor deplasa la domiciliu.

„În cazul în care persoanele s-au prezentat deja la secțiile de votare până la ora 15:00, dar manifestă simptome precum febra sau tusa, nu se va permite exercitarea dreptului la vot, dar se va înscrie persoana pentru exercitarea dreptului la vot prin intermediul echipelor mobile. Dacă persoana a venit după ora 15:00, în condițiile respective vor fi întreprinse toate măsurile – adică purtarea măștii, a mănușilor, acel „coridor verde” pentru persoana respectivă, pentru exercitarea dreptului la vot, cu dezinfectarea imediată, în contextul în care o altă persoană urmează să-și exercite dreptul la vot”, a explicat Dumbrăveanu.

Persoanele care se vor afla pe 1 noiembrie în autoizolare, fie din cauza că au intrat în contact cu un bolnav confirmat cu COVID-19, fie pentru că s-au întors dintr-o țară inclusă în lista statelor cu o situație epidemiologică cu risc sporit, vor putea solicita votarea prin intermediul echipelor mobile.

Anterior, șeful Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil a declarat că alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare cu febră vor fi lăsați să voteze. Pentru ei, vor fi amenajate locuri speciale, dar și o urnă specială de vot. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat pe 9 octombrie, împreună cu ministrul de Externe, Oleg Țulea.

Alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. CEC a aprobat înregistrarea a 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Amintim că printre simptomele infectării cu noul coronavirus este febra și tusa. Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate oficiale circa 63 000 de infectări cu COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: