Alegeri locale noi 2025: Primarul din Boldurești, învinuit de moartea unui copil, intră în turul doi

Nicanor Ciochină, fostul primar din Boldurești învinuit că ar fi accidentat mortal un copil, este tot mai aproape de a reveni în fruntea primăriei. În primul tur al alegerilor locale noi din 18 mai, acesta a obținut cel mai mare număr de voturi – 47,21% (549 de voturi) – insuficient însă pentru a câștiga din primul tur. În turul doi, Ciochină se va confrunta cu Sergiu Bulicanu, un alt candidat independent, care a acumulat 28,80% (335 de voturi).

În alte trei localități, din cele cinci în care duminică s-au desfășurat alegeri locale noi, va fi organizat turul doi, întrucât niciun candidat nu a obținut peste 50% din voturi.

La Tabani, raionul Briceni, în turul doi accede candidatul independent Vasile  Sîtari, care a obținut 45,59% (444 voturi) și candidata Partidului Social Democrat European, Tatiana Bolduma, care a obținut 338 de voturi sau 34.70% din sufragii.

Locuitorii din Talmaza, raionul Ștefan Vodă, vor alege, în turul doi, între candidatul independent Vasile Leșan, care a acumulat 35,35% (748 voturi) și candidatul socialiștilor, Victor Pronoza, care a acumulat  23.53% sau 498 voturi.

Și locuitorii din Chiperceni, raionul Orhei, vor fi chemați, din nou, la urne. În turul doi vor concura candidatul Partidului Național Moldovenesc, Botnari Ion, care a obținut 32,96% sau 351 voturi și candidata partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Surchicin Valentina, care a fost votată duminică de 294 sau 27.61% alegători.

Singurul candidat ales din primul tur este Ina Harea, reprezentanta Partidului „Nostru”, care a obținut 67,89% (630 voturi), fiind declarată învingătoare în satul Călugăr, raionul Fălești.

Potrivit legislației, este declarat ales candidatul care întrunește peste jumătate din voturile valabil exprimate. Rezultatele prezentate sunt preliminare. Potrivit CEC, acestea urmează să fie confirmate oficial după recepționarea tuturor documentelor în original de la organele electorale.

***

Amintim că un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil, în Boldurești, raionul Nisporeni, pe 19 februarie 2024.  Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului.

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, Comisia Electorală Centrală a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești pe data de 18 mai 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

politiadefrontiera.ro

Acte românești false pentru persoane din R. Moldova, Ucraina și Rusia? Peste 200 de percheziții în România (VIDEO)

În România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.

Poliția de Frontieră Română a anunțat că, pe 1 iulie, au fost efectuate 206 percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic. În cauză sunt cercetate și persoane care ar fi oferit mită, acestea fiind suspectate, de asemenea, de fals în înscrisuri oficiale și folosirea documentelor false.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, cu ajutorul unor funcționari publici de la serviciul de evidență a populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Aceste documente au fost eliberate pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova. Potrivit instituției române, datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

„Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor – în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate – sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, a comunicat Poliția de Frontieră Română.

Potrivit instituției române, în anii 2023-2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: