Nordinfo.md

Alegeri prezidențiale România 2025: prezența la vot în R. Moldova a depășit 100 000 de persoane

Peste 107 000 de persoane au votat în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale din România pe teritoriul Republicii Moldova până pe 18 mai, ora 12:25. Astfel, a fost depășit ultimul record de prezență, care s-a înregistrat în urmă cu două săptămâni, la turul I de scrutin, când peste 90 000 de cetățeni români și-au exprimat votul.

Până la ora 12:00, în total, peste 4,7 milioane de persoane au votat la alegerile pentru funcția de președinte al României.

Peste hotarele României au votat, către ora 12:00, peste 900 000 de oameni. Cea mai mare prezență la vot peste hotare se atestă în Italia, Marea Britanie, Germania, Republica Moldova și Spania.

În Republica Moldova, peste 107 000 de persoane și-au exprimat opțiunea deja.

Precizăm că la turul II al alegerilor pentru Președinția României din 18 mai sunt așteptați circa 18 milioane de alegători.

În Republica Moldova și diaspora procesul de vot a început pe 16 mai și va continua în cursul zilei de astăzi, până la ora 21:00 (ora României). Lista secțiilor de votare din țara noastră poate fi găsită aici.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

больница, врач
Максим Андреев, NewsMaker/foto simbol

Chirurg din Soroca – condamnat la închisoare și obligat să achite 250.000 de lei despăgubiri

Un medic chirurg din Soroca a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip deschis. Conform procurorilor, acesta nu a efectuat o intervenție chirurgicală obligatorie, fapt ce a generat decesul pacientului. Instanța l-a privat și de dreptul de a profesa timp de trei ani, iar din contul său vor fi plătite despăgubiri de 250.000 de lei succesorului victimei. Sentința poate fi contestată în termen de 15 zile.

Conform Procuraturii Generale, medicul chirurg din cadrul Spitalului Raional Soroca a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis. Totodată, instanța a decis să-l priveze de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activitatea de lucrător medical pentru o perioadă de 3 ani. În același timp, s-a dispus ca din contul său să fie achitată suma de 250.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, în beneficiul succesorului victimei.

Procuratura Generală susține că medicul a încălcat „regulile și metodele de acordare a asistenței medicale chirurgicale și de monitorizare” a unui bărbat de 57 de ani, care, la 9 august 2023, a fost internat în secția chirurgie cu diagnosticul de „ocluzie intestinală”, fapt care a condus la decesul pacientului, pe 21 august 2023, în secția reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, inculpatul nu a respectat prevederile unui protocol, care recomandă intervenția chirurgicală pentru înlăturarea cauzei și restabilirea funcției intestinale. Protocolul prevede că, în cazul ocluziei cauzate de inflamație, operația urgentă amânată trebuie efectuată dacă tratamentul non-operator nu dă rezultate în 24-48 de ore, chiar și fără semne clare de agravare.

Medicul ar fi ignorat și prevederile Legii drepturilor pacientului, care impun explicarea clară a consecințelor în cazul refuzului intervenției medicale și consemnarea acestui refuz în documentația medicală, semnată de pacient sau de reprezentantul său și de medic. Conform procurorilor, refuzul nu a fost înregistrat. În același timp, „pacientului nu i-a fost acordat tratamentul chirurgical necesar”, fiind externat pe 14 august 2023. Intervenția chirurgicală a fost realizată abia în municipiul Chișinău, unde a survenit decesul.

Pe tot parcursul procesului, medicul a pledat nevinovat. Sentința poate fi contestată în termen de 15 zile.

Deținuții din penitenciarele de tip deschis sunt ținuți fără pază, dar sub supraveghere permanentă. În intervalul de la deșteptare până la stingere, aceștia se pot deplasa liber pe teritoriul penitenciarului, în limitele stabilite de administrație. Cu permisiunea administrației, pot ieși fără supraveghere din penitenciar, dacă acest lucru este necesar pentru muncă, instruire sau în caz de boală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: