Aleksei Navalnîi, obligat de un tribunal să îi achite jumătate de milion de ruble unui apropiat al lui Putin pentru defăimare
Full Article 2 minutes read

Aleksei Navalnîi, obligat de un tribunal să îi achite jumătate de milion de ruble unui apropiat al lui Putin pentru defăimare

Un tribunal din Moscova a acceptat parţial cererea omului de afaceri rus Evgheni Prigojin – cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, pentru organizarea banchetelor oficiale – şi l-a obligat pe opozantul rus Alexei Navalnîi să-i plătească despăgubiri pentru calomnie, relatează Agerpres.

Prigojin ameninţase încă din august anul trecut că-l va ruina pe opozantul rus, după ce un tribunal stabilise ca Navalnîi şi Fondul său de luptă împotriva corupţiei (FBK) să-i achite lui Prigojin despăgubiri de aproape 1,2 milioane de dolari.

Omul de afaceri anunţase că firma sa, Concord, a încheiat un acord pentru cesiunea acestei despăgubiri cu o companie de catering din Moscova (controlată de fapt de el), care câştigase un proces de „calomnie” împotriva Navalnîi.

Un tribunal din Moscova a considerat drept „calomnii” plângerile privind calitatea slabă a prânzurilor şcolare provenite de la compania „Moskovski Şkolnik”, legată de Prigojin, şi a dispus plata a 88 de milioane de ruble (1,181 milioane de dolari).

În urma acestei decizii a tribunalului, Navalnîi a anunţat dizolvarea Fondului său împotriva corupţiei, cunoscut prin anchetele sale cu privire la fapte de corupţie de la vârful puterii ruse, pentru că i-ar fi fost imposibil să adune suma necesară de bani pentru a achita despăgubirile la care fusese condamnat.

În august, Alexei Navalnîi (44 de ani) s-a simţit brusc rău în avionul care îl aducea la Moscova de la Tomsk , pilotul efectuând o aterizare de urgenţă în oraşul siberian Omsk, unde a fost internat în stare de inconştienţă la un spital local, iar ulterior a fost transferat la Berlin.

În prezent, opozantul rus se află într-o închisoare din Kolciughino, regiunea Vladimir (la nord-est de Moscova), pentru perioada obligatorie de carantină pe fondul epidemiei de COVID-19, la expirarea căreia va fi transferat într-un lagăr de muncă pentru a executa o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiţionate într-un dosar pe care el şi opoziţia rusă îl consideră ca fiind orchestrat de autorităţi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: