Alertă teroristă în India: moldovenii, îndemnați să evite două regiuni după un atac cu 26 de morți

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis o alertă de călătorie pentru cetățenii moldoveni care se află, intenționează să tranziteze sau să călătorească în India, recomandând evitarea deplasărilor în regiunea Jammu și Kashmir, precum și în zonele de frontieră cu Pakistanul. Avertismentul vine după un atac terorist soldat cu 26 de morți, comis marți, 22 aprilie, în Kashmirul indian — cel mai grav incident de acest fel din ultimii 25 de ani, potrivit AFP și Reuters.

MAE menționează că riscurile din această zonă sunt ridicate, din cauza posibilității unor atacuri teroriste, precum și a acțiunilor grupărilor insurgente sau separatiste.

Astfel MAE recomandă cetățenilor să evite complet deplasările în regiunea Jammu și Kashmir și să urmărească cu strictețe indicațiile autorităților locale din India.

Pentru cetățenii moldoveni aflați în dificultate pe teritoriul Indiei, Ambasada Republicii Moldova la New Delhi poate fi contactată la: [email protected] sau numărul +91 9971699110 (număr de urgență pentru accidente, decese, calamități naturale sau alte situații critice).

***

Pe 22 aprilie, în apropierea orașului Pahalgam, situat în partea regiunii Jammu și Kashmir aflată sub controlul Indiei, persoane înarmate au deschis focul asupra unui grup de turiști. 26 de persoane au fost ucise. Potrivit agenției AP, responsabilitatea pentru atac a fost revendicată de un grup militar necunoscut anterior, care se autointitulează „Rezistența din Kashmir”. Autoritățile indiene consideră că atacul ar avea legături cu Pakistanul. Premierul Indiei, Narendra Modi, a calificat atacul drept act terorist și a promis că cei responsabili „vor fi trași la răspundere”.

Guvernul Pakistanului a negat orice implicare cu autorii atacului.

În urma atacului, India a redus nivelul relațiilor diplomatice cu Pakistanul și a anunțat mai multe măsuri, inclusiv expulzarea atașaților militari pakistanezi, închiderea punctului de tranzit terestru și suspendarea acordului privind utilizarea comună a resurselor de apă.

Ca reacție, în Islamabad și în alte orașe din Pakistan, zeci de protestatari au ieșit în stradă împotriva deciziei Indiei de a suspenda acordul, cerând guvernului pakistanez să ia măsuri de răspuns.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: