Alexandr Rjavitin a dezertat din nou din „armata transnistreană”. Dosarul său va ajunge la CEDO
Full Article 2 minutes read

Alexandr Rjavitin a dezertat din nou din „armata transnistreană”. Dosarul său va ajunge la CEDO

Tânărul Alexandr Rjavitin, cel care a fugit în 2015 dintr-o unitate militară din stânga Nistrului și a fost reînrolat forțat la începutul acestui an, a dezertat din nou din așa-numita armată transnistreană. El se află acum în libertate, iar avocații Asociației Promo-LEX au expediat astăzi, 29 septembrie 2020, la CEDO, o plângere pe acest caz.

În august 2015, Alexandr Rjavitin a trecut înot Nistrul şi a mers trei zile pe jos până la Chişinău, în uniformă militară şi în şlapi. Într-un documentar al Europei Libere, el a povestit că a evadat pentru că era bătut și umilit în armata regiunii separatiste, descriind în detalii metodele de tortură la care sunt supuși recruții.

Asociația Promo-LEX a cerut ca tânărului să-i fie schimbată identitatea, ca măsură de protecție, însă Procuratura a refuzat pe motiv că n-ar exista temei de îngrijorare. Avocații au contestat în instanță refuzul.

Potrivit Promo-LEX, pe 18 decembrie 2019 tânărul a fost răpit de acasă și dus în unitatea militară din satul Parcani, iar între 19 și 30 decembrie a fost ținut acolo în izolator („gauptvahta”) în condiții extrem de proaste. Ulterior, a stat în izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol. La 24 ianuarie 2020, arestul său preventiv a fost revocat, însă el nu a fost eliberat, ci a fost transferat în unitatea din Parcani să-și continue serviciul militar.

În februarie, acesta a apărut într-un reportaj difuzat de postul de televiziune „Pervîi Predsnestrovskii”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: