Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe Maia Sandu după ce i-a numit un succesor la funcția de procuror general
Full Article 3 minutes read

Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe Maia Sandu după ce i-a numit un succesor la funcția de procuror general

Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care va candida la alegerile prezidențiale din toamnă, a acționat-o în judecată pe președinta Maia Sandu. TV8 scrie că a intrat în posesia unui document potrivit căruia Stoianoglo solicită anularea decretului prezidențial prin care actualul procuror general Ion Munteanu a fost numit în funcție. Contactat pentru o reacție, Ion Munteanu a confirmat cauza înaintat în instanță, pe care a calificat-o drept „neîntemeiată”. 

Potrivit documentului obținut de TV8, care însă nu a fost publicat, Alexandr Stoianoglo a înaintat „o acțiune în contencios administrativ” împotriva președitei Maia Sandu pe 4 iulie. Acesta susține că ar exista „suspiciuni serioase și rezonabile” privind legalitatea decretului de numire în funcția de procuror general a lui Ion Munteanu, motiv pentru care solicită suspendarea executării acestuia. Totodată, Stoianoglo cere atragerea în proces a procurorului general, fiindcă decretul din 1 iunie „este un act administrativ individual favorabil pentru terț”.

La rândul său, Judecătoria Chișinău cere Maiei Sandu și lui Ion Munteanu să-și exprime poziția față de solicitarea ex-procurorului general.

Contactat de TV8 pentru o reacție, Ion Munteanu a confirmat cauza înaintată în judecată. Procurorul general a declarat: „Din câte înțeleg, este contestat decretul de numire. (…) Personal consider acțiunea neîntemeiată”.

Precizăm că redacția NM a găsit pe portalul instanțelor de judecată din Republica Moldova un document care confirmă că Alexandr Stoianoglo a înregistrat o cauză împotriva Maiei Sandu la Judecătoria Chișinău, în data de 4 iulie. Conform actului, subiectul dosarului se referă la „acţiuni privind controlul legalităţii actelor administrative ale preşedintelui Republicii Moldova”.

Ion Munteanu a ajuns procuror general după ce a câștigat concursul pentru ocuparea acestei funcții, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta a obținut cel mai mare punctaj dintre cei trei candidați la concurs – 9,21. Decretul prezidențial privind numirea lui Ion Munteanu în funcția de procuror general a fost semnat pe 1 iunie. În aceiași zi a avut loc și ceremonia de învestire.

Ion Munteanu este succesorul lui Alexandr Stoianoglo la funcția de procuror general. Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, iar ulterior activitatea acestuia a fost evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, apoi demiterea prin decret prezidențial, care a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: