Replica Media

Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe Maia Sandu după ce i-a numit un succesor la funcția de procuror general

Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care va candida la alegerile prezidențiale din toamnă, a acționat-o în judecată pe președinta Maia Sandu. TV8 scrie că a intrat în posesia unui document potrivit căruia Stoianoglo solicită anularea decretului prezidențial prin care actualul procuror general Ion Munteanu a fost numit în funcție. Contactat pentru o reacție, Ion Munteanu a confirmat cauza înaintat în instanță, pe care a calificat-o drept „neîntemeiată”. 

Potrivit documentului obținut de TV8, care însă nu a fost publicat, Alexandr Stoianoglo a înaintat „o acțiune în contencios administrativ” împotriva președitei Maia Sandu pe 4 iulie. Acesta susține că ar exista „suspiciuni serioase și rezonabile” privind legalitatea decretului de numire în funcția de procuror general a lui Ion Munteanu, motiv pentru care solicită suspendarea executării acestuia. Totodată, Stoianoglo cere atragerea în proces a procurorului general, fiindcă decretul din 1 iunie „este un act administrativ individual favorabil pentru terț”.

La rândul său, Judecătoria Chișinău cere Maiei Sandu și lui Ion Munteanu să-și exprime poziția față de solicitarea ex-procurorului general.

Contactat de TV8 pentru o reacție, Ion Munteanu a confirmat cauza înaintată în judecată. Procurorul general a declarat: „Din câte înțeleg, este contestat decretul de numire. (…) Personal consider acțiunea neîntemeiată”.

Precizăm că redacția NM a găsit pe portalul instanțelor de judecată din Republica Moldova un document care confirmă că Alexandr Stoianoglo a înregistrat o cauză împotriva Maiei Sandu la Judecătoria Chișinău, în data de 4 iulie. Conform actului, subiectul dosarului se referă la „acţiuni privind controlul legalităţii actelor administrative ale preşedintelui Republicii Moldova”.

Ion Munteanu a ajuns procuror general după ce a câștigat concursul pentru ocuparea acestei funcții, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta a obținut cel mai mare punctaj dintre cei trei candidați la concurs – 9,21. Decretul prezidențial privind numirea lui Ion Munteanu în funcția de procuror general a fost semnat pe 1 iunie. În aceiași zi a avut loc și ceremonia de învestire.

Ion Munteanu este succesorul lui Alexandr Stoianoglo la funcția de procuror general. Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, iar ulterior activitatea acestuia a fost evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, apoi demiterea prin decret prezidențial, care a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

politiadefrontiera.ro

Acte românești false pentru persoane din R. Moldova, Ucraina și Rusia? Peste 200 de percheziții în România (VIDEO)

În România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.

Poliția de Frontieră Română a anunțat că, pe 1 iulie, au fost efectuate 206 percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic. În cauză sunt cercetate și persoane care ar fi oferit mită, acestea fiind suspectate, de asemenea, de fals în înscrisuri oficiale și folosirea documentelor false.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, cu ajutorul unor funcționari publici de la serviciul de evidență a populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Aceste documente au fost eliberate pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova. Potrivit instituției române, datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

„Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor – în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate – sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, a comunicat Poliția de Frontieră Română.

Potrivit instituției române, în anii 2023-2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: