sansa.md

Alexei Lungu – candidatul Partidului „Șansă”, apropiat lui Șor, la funcția de primar de Orhei

Partidul „Șansa” a anunțat pe 30 septembrie că și-a prezentat candidații la funcția de primar a orașului Orhei, dar și a satelor din raion. Pentru funcția de primar de Orhei a fost înaintată candidatura liderului partidului Alexei Lungu. În prezent, Lungu deține și funcția de primar interimar al orașului. 

Fiecare candidat este membru al unei echipe de profesioniști care au realizat deja zeci de inițiative ce au schimbat în bine viața cetățenilor. Acum ei vor trebui nu doar să mențină nivelul înalt de dezvoltare a orașului și raionului, pe care l-a stabilit în comun partidul „Șansa” și echipa lui Ilan Șor la modernizării infrastructurii, dar și să implementeze noi proiecte”, se arată într-o declarație a Partidului „Șansa”.

Potrivit lui Alexei Lungu, „candidații din partea partidului vor continua pe deplin toate proiectele strategice de dezvoltare, lansate în orașul și raionul Orhei de către echipa lui Ilan Șor”.

Într-un format deosebit, localitățile din Orhei vor fi parte a inițiativelor „Satul Moldovenesc” și „Orașul Moldovenesc”. Ambele proiecte presupun reparația drumurilor și iluminatul stradal, revigorarea parcurilor și scuarurilor, renovarea clădirilor și a infrastructurii comunale. Și, deoarece la Orhei aproape toate acestea au fost deja implementate, vom găsi un format suplimentar pentru o dezvoltare ulterioară și o abordare mai focalizată la Orhei”, a comunicat Alexei Lungu.

Cine este Alexei Lungu

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată la sfârșitul anului trecut de către Comisia pentru Situații Excepționale.

În septembrie 2023, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei.

Cum a apărut Partidul „Șansă”

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Pentru funcția de primar al municipiului Orhei intenționează să lupte și Sergiu Stanciu. Acesta este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate. De menționat că Stanciu este administratorul Arena Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

CEC dă dreptate organului electoral care a validat alegerile la Boldurești. Postica: „Decidem între moralitate și legalitate”

Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită la Boldurești în fața lui Ciochină, a depus o nouă contestație la CEC. De această dată, a solicitat anularea deciziei Consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești, care pe 10 iunie a validat alegerile. El a declarat că au avut loc încălcări „care au afectat în mod direct rezultatul alegerilor”. CEC a solicitat informații din partea poliției și procuraturii. În rezultat, Comisia a respins contestația lui Bulicanu, totodată a decis că hotărârea privind validarea alegerilor poate fi contestată în decurs de 3 zile. În același timp, a hotărât aplicarea unei sancțiuni în privința unui funcționar electoral.

Contestația depusă de Serghei Bulicanu

Potrivit CEC, Bulicanu a depus o contestație împotriva hotărârii din 10 iunie 2025 a Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești. El a solicitat anularea deciziei Consiliului din 10 iunie privind validarea alegerilor locale din comuna Boldurești și, prin urmare, invalidarea alegerilor din 1 iunie.

Bulicanu susține că în ziua alegerilor și în perioada premergătoare au avut loc încălcări „care au afectat în mod direct rezultatul alegerilor”. El a spus că într-o secție de votare s-a constatat lipsa unui buletin de vot în urna mobilă, totodată au fost găsite circa 5 buletine de vot neutilizate. La fel, potrivit lui Bulicanu, mai mulți alegători incluși în listele pentru vot la domiciliu au declarat că nu au solicitat acest serviciu, iar un membru al biroului electoral a chemat alte persoane să voteze alături de acești alegător, fiind afectat secretul votului. El a mai spus că a avut loc transportarea organizată a alegătorilor la ASP pentru eliberarea actelor provizorii de identitate. În același timp, potrivit lui Bulicanu, Ciochină a oferit un telefon mobil unui alegător, în schimbul votului. În același timp, el a spus că înainte de alegeri Ciochină a avut o întâlnire cu Leonid Mura, președinte al consiliului electoral de circumscripție Nisporeni. El a mai declarat că „în toate cele 3 birouri ale secțiilor de votare au fost identificate 19 cereri pentru votare cu urna mobilă ce conțineau semnături neconforme”.

Precizările lui Nicanor Ciochină

CEC a solicitat opinia lui Ciochină în cazul celor invocate de Bulicanu. Ciochină consideră contestația „drept neîntemeiată” și a solicitat Comisiei „respingerea acesteia”. Referitor la lipsa unui buletin de vot, el a precizat că „această situație deja este remediată”, adăugând că „buletinul a fost identificat în procesul de renumărare și atribuit contracandidatului”. Cu privire la identificarea a 5 buletine de vot neutilizate, Ciochină a spus că „este vorba despre opțiunea alegătorilor, nu – o presupusă fraudare”. În cazul informației lui Bulicanu că mai mulți alegători nu au solicitat votarea la domiciliu, Ciochină a solicitat să-i fie prezentate „probe concrete”, adăugând că „cererile pentru voturile la domiciliu au fost depuse legal”. Despre transportarea organizată a alegătorilor la ASP, el a menționat că „nu cunoaște detalii”. A mai spus că „în ziua alegerilor și în ziua precedenta, ASP nu a activat ceea ce a făcut imposibilă realizarea acelor reclamații”. Cu privire la informația că a oferit un telefon mobil în schimbul votului, Ciochină susține că „acest caz a fost cercetat de poliție, iar faptele nu s-au confirmat”.

Ciochină a negat inițial informația privind întâlnirea cu președintele consiliului electoral din Nisporeni, Leonid Mura, înainte de alegeri. Leonid Mura a spus, la rândul său, că pe 31 mai l-a văzut pe Ciochină în fața primăriei din Boldurești, unde activa consiliul electoral de circumscripție Boldurești: „L-am întrebat: Ce cauți? Și i-am propus să plece din fața sediului primăriei. (…) El a spus că a venit să vadă cu listele electorale, cu ceva cu părinții au depus cerere, mai mult nu am discutat nimic”. Ulterior, Ciochină a comunicat: „De fapt, prezența mea a fost la cererea paznicului. (…) Sunt chimicalele cu care se stropește grădina și pe care le cunosc doar eu, și i-am arătat chimicalele la paznic”.

Ce spun poliția și procuratura

Potrivit CEC, din scrisoarea Inspectoratului de Poliție din Nisporeni, reiese că majoritatea informațiilor înregistrate cu privire la presupuse acțiuni ilicite în legătură cu desfășurarea alegerilor locale din 18 mai 2025 nu s-au confirmat. „Totodată, în cazul unei informații confirmate pe faptul transportării alegătorilor la data de 1 iunie 2025 a fost întocmit un proces verbal cu privire la contravenție”, au relatat reprezentanții CEC.

La fel, potrivit CEC, procuratura Ungheni, oficiul Nisporeni, a menționat că nu au fost depuse plângeri sau sesizări aferente unor presupuse abateri pe 1 iunie.

„Ce ține de semnăturile de pe listele electorale, acestea sunt încă în examinare la organele competente în acest sens”, au adăugat reprezentanții CEC.

Decizia CEC

Comisia a decis să respingă contestația lui Bulicanu. Totodată, CEC a decis că hotărârea din 10 iunie 2025 a Consiliului electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești poate fi contestată în decurs de 3 zile la Judecătoria Ungheni.

În același timp, CEC a decis ca președinta consiliului electoral de circumscripție 23/5 Buldurești Maria Adam să fie sancționată, cu excluderea din registrul funcționarilor electorali și privarea dreptului de a desfășura orice activitate un an de zile.

„Sunt indignat. Eu am scris contestația mult mai devreme, dumneavoastră ne-ați amânat-o cu două zile. În două zile, poliția sau organele competente puteau să prezinte aceleași fapte și dovezi care au fost puse sub semnul întrebării astăzi”, a comunicat Bulicanu înainte de vot.

„Suntem într-o situație în care trebuie să decidem între moralitate și legalitate. Ceea ce a menționat domnul contestatar… din contra a fost, hai să zicem, o ultimă soluție pe care a avut-o CEC în așteptarea acelor eventual confirmări juridice despre cuantumul abaterilor”, a declarat la rândul său vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

***

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. Ambii au participat la scrutin în calitate de candidați independenți. Conform procesului-verbal publicat de CEC, în turul doi, la Boldurești, 1 242 de alegători au primit buletine de vot. Numărul celor care au participat, însă, la votare, a fost 1 241, cu unul mai puțin. Din cele 1 241 de buletine, 24 au fost declarate nevalabile. Astfel, numărul total de voturi valabil exprimate a fost 1 217: 615 voturi pentru Ciochină și 602 pentru Bulicanu.

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. Astfel, după renumărare, numărul total de voturi valabil exprimate este 1 218. În procesul de renumărare, a anunțat CEC, au fost stabilite abateri în 21 de cazuri cu privire la includerea alegătorilor pe listele pentru votarea la locul aflării, circumstanțe care se examinează în continuare.

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești, care au avut loc între timp pe 18 mai (primul tur) și 1 iunie (al doilea tur).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: