Navalnîi, condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare. Mesajul pe care a reușit să îl transmită soției sale
Full Article 3 minutes read

Navalnîi, condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare. Mesajul pe care a reușit să îl transmită soției sale

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de judecătorii de la Moscova, pe 2 februarie.

Întrucât politicianul a petrecut în arest la domiciliu un an, judecătorii au decis că Navalnîi trebuie să petreacă în închisoare încă 2 ani și 8 luni.

„Pentru viața mea, posibil, nimeni nu dă nici trei copeici. Voi continua să lupt cu voi”, a declarat Navalnîi în timpul ședinței de judecată.

Portalul Meduza a publicat întregul discurs a lui Navalnîi din sala de judecată. Politicianul a ținut să sublinieze că dosarul său este fabricat la comandă.

„Esența dosarului constă în aceea de a mă condamna la închisoare într-un dosar în care am fost deja recunoscut nevinovat. Și în dosarul care a fost deja recunoscut drept fabricat. Nu este opinia mea, pentru că dacă vom deschide orice manual de drept penal – sper, domnule judecător, că ați făcut asta măcar de câteva ori, vom vedea că CEDO este parte a sistemului judiciar al Rusiei (…). Sunt decizii obligatorii. Și trecând prin toate fazele procesului judiciar, m-am adresat la CEDO. Curtea Europeană a constatat negru pe alb că lipsește infracțiunea”, a argumentat Navalnîi.

Politicianul a transmis un mesaj și pentru autorități: „Cel mai important: sper foarte mult că acest proces nu va fi un semnal pentru oameni că trebuie să se teamă și mai mult. Nu este o demonstrație de forță – Rosgvardia și restul. Este o demonstrație de slăbiciune. Pur și simplu – slăbiciune. Milioane și sute de mii de persoane nu pot fi condamnate la închisoare. Și sper foarte mult că acești oameni vor începe să conștientizeze asta tot mai mult. Și atunci când vor conștientiza, iar acel moment va veni, se va destrăma totul. Pentru că nu puteți pune la închisoare întreaga țară”.

Acesta a reușit să transmită un mesaj și pentru soția sa, Iulia: „Nu fi tristă, totul va fi bine”, scrie Novaya Gazeta.

Între timp, echipa lui Navalnîi a îndemnat pe rețelele de socializare susținătorii politicianului să iasă în stradă, în centrul Moscovei.

Ședința de judecată la început la ora 10:00, iar sentința a fost pronunțată abia după ora 19:00.

 

***

Navalnîi s-a aflat în arest preventiv pentru 30 de zile, pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014. La rândul său, Navalnîi susține că acest dosar este o înscenare.

Amintim că pe 23 și 31 ianuarie, în mai multe localități din Federația Rusă, s-au desfășurat proteste de amploare față de arestul lui Alexei Navalnîi. Au fost reținuți un număr record de persoane – peste 5 mii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: