Alexei Navalnîi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace
Full Article 2 minutes read

Alexei Navalnîi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace

Politicianul rus Alexei Navalnîi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace. Despre acest lucru a anunțat savantul rus, profesor universitar în cadrul Universității Ratgers din New Jersey, Serghei Erofeev, scrie portalul Meduza.io.

Potrivit lui Erofeev, Navalnîi a fost propus de către „un grup de profesori din cadrul unor universități cu renume, care se ocupă de Rusia”. Erofeev nu a precizat niciun nume, însă a menționat că printre cei care au făcut propunerea se numără „savanți cu mare renume”.

Potrivit autorităților din Germania, Alexei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu o substanță din categoria „Noviciok”. Mai mult de două săptămâni acesta s-a aflat în comă, iar în prezent continuă tratamentul în clinica Charite din Berlin. De cealaltă parte, Kremlinul insistă că analizele efectuate la Omsk, unde Navalnîi a fost spitalizat pentru prima oară, nu au detectat prezența substanței respective.

Până în prezent, niciun cetățean rus nu a fost apreciat cu Premiul Nobel pentru Pace. În timpul URSS, distincția i-a fost acordtă lui Andrei Saharov (1975) și Mihail Gorbaciov (1990).

În 2019, Premiul Nobel pentru pace i-a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Abiy. El a fost răsplătit pentru eforturile sale de a rezolva conflictul de lungă durată de la frontiera cu statul vecin Eritreea şi pentru eforturile sale „pentru pace şi cooperare internaţională”.

Printre cei care au dreptul de a propune candidaţi sunt politicieni, academicieni, foşti laureaţi ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace şi actuali sau foşti membri ai Comitetului Nobel.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: