Politicianul rus Alexei Navalnîi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace. Despre acest lucru a anunțat savantul rus, profesor universitar în cadrul Universității Ratgers din New Jersey, Serghei Erofeev, scrie portalul Meduza.io.
Potrivit lui Erofeev, Navalnîi a fost propus de către „un grup de profesori din cadrul unor universități cu renume, care se ocupă de Rusia”. Erofeev nu a precizat niciun nume, însă a menționat că printre cei care au făcut propunerea se numără „savanți cu mare renume”.
Potrivit autorităților din Germania, Alexei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu o substanță din categoria „Noviciok”. Mai mult de două săptămâni acesta s-a aflat în comă, iar în prezent continuă tratamentul în clinica Charite din Berlin. De cealaltă parte, Kremlinul insistă că analizele efectuate la Omsk, unde Navalnîi a fost spitalizat pentru prima oară, nu au detectat prezența substanței respective.
Până în prezent, niciun cetățean rus nu a fost apreciat cu Premiul Nobel pentru Pace. În timpul URSS, distincția i-a fost acordtă lui Andrei Saharov (1975) și Mihail Gorbaciov (1990).
În 2019, Premiul Nobel pentru pace i-a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Abiy. El a fost răsplătit pentru eforturile sale de a rezolva conflictul de lungă durată de la frontiera cu statul vecin Eritreea şi pentru eforturile sale „pentru pace şi cooperare internaţională”.
Printre cei care au dreptul de a propune candidaţi sunt politicieni, academicieni, foşti laureaţi ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace şi actuali sau foşti membri ai Comitetului Nobel.
Trei manifestații au avut loc pe 15 iunie, la Chișinău: Marșul Pride în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+, Marșul Familiei organizat de PSRM și un protest al preoților și credincioșilor ortodocși. NewsMaker vă arată, în imagini, cum s-au desfășurat evenimentele din capitală.
Începând cu ora 11:00, Partidul Socialiștilor a desfășurat o contramanifestație la Marșul Pride. Reuniți într-un Marș al Familiei, mai mulți oameni, în frunte cu Igor Dodon și deputați socialiști, au mers pe jos de la ASEM până în scuarul Catedralei. Ajunși în scuarul Catedralei, au fost trase clopotele. Iar în fața manifestanților a ieșit un preot, care i-a îndemnat pe manifestanții PSRM să asculte o rugăciune. În scuarul Catedralei, manifestanților li s-au alăturat deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman, precum și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev. Participanții la Marșul Familiei au ieșit cu drapelul Republicii Moldova, unii dintre ei purtând tricouri cu inscripția „Vor exista familii, va exista și țara”, dar și chipiuri cu imagini tematice. Citește aici mai multe detalii despre eveniment.
Protestul
Între timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+. Participanții s-au rugat, au fost stropiți cu agheasmă și au ținut cruci în mâini. Citește aici mai multe detalii.
NewsMaker
Ulterior a început Marșul Pride al comunității LGBTQ+, care a pornit de la intersecția străzilor București și Ismail. Evenimentul a debutat cu o scurtă întârziere, după ce primăria nu ar fi coordonat blocarea traficului cu poliția, deși anterior ar fi emis autorizația pentru desfășurarea marșului. „Libertate” și „Vrem siguranță, pe stradă și acasă” – a scandat mulțimea. Vezi aici mai multe detalii.
Între timp, după mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, credincioșii și preoții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Citește aici mai multe detalii.