onefamily.com

Alocațiile copiilor cu cetățenie română – dublate. La ce sumă vor ajunge

Camera Deputaților din România a aprobat astăzi, 18 decembrie, în calitate de for decizional, cu 179 voturi „pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copiii cu cetățenie română, informează Observator.tv. Astfel, plățile lunare vor crește de la 150 de lei românești (circa 605 lei moldovenești), la 300 de lei românești (circa 1209 lei moldovenești), de anul viitor, dacă preşedintele Iohannis va promulga măsura legislativă.

Astfel, pentru copiii cu vârsta până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se va aloca 600 de lei românești (circa 2420 de lei moldovenești), pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani – 300 de lei românești (circa 1209 lei moldovenești) și 600 de lei românești (circa 2420 de lei moldovenești) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Impactul bugetar al măsurii este de aproximativ șase miliarde de lei românești, precizează sursa citată.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a precizat marţi că politicienii se joacă cu focul, după aprobarea propunerii de către comisii, pentru că deficitul ar putea ajunge la 5%.

„Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, alături de reducerea TVA se duce la 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a precizat oficialul.

Precizăm că în Republica Moldova locuiesc peste 230 900 de cetăţeni români cu drept de vot. Luând în considerare și copiii, numărul cetățenilor români care locuiesc în țara noastră este cu mult mai mare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: