Alte două persoane apropiate Partidului „ȘOR” ajung după gratii în izolatorul nr.13
Full Article 3 minutes read

Alte două persoane apropiate Partidului „ȘOR” ajung după gratii în izolatorul nr.13

Două persoane apropiate Partidului „ȘOR”, dintre cele trei reținute pe data de 2 septembrie, își vor petrece următoarele 20 de zile în Penitenciarul nr.13, acolo unde este deținută și vicepreședinta formațiunii politice, deputata Marina Tauber. Cea de-a treia persoană reținută de procurorii anticorupție și ofițerii CNA a fost eliberată. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.

„O persoană a fost eliberată vineri de procuror. În privința celorlalte două persoane, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a emis pe 4 septembrie mandate de arestare preventivă, pe un termen de 20 zile, cu executare în Penitenciarul nr.13 Chișinău”, a comunicat Mariana Cherpec.

Amintim că oamenii legii au descins cu percheziții vineri, 2 septembrie, pe mai multe adrese, în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Astfel, au fost efectuate patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului. Urmare a descinderilor, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție au fost reținute trei persoane pentru un termen de 72 ore. Acestora le-a fost imputată infracțiunea de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal.

Membrii Partidului „ȘOR” au protestat pe 2 septembrie la Președinție și în fața CNA. Pe 4 septembrie, zeci de simpatizanți ai formațiunii politice au protestat în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în timp ce magistrații decideau soarta membrilor partidului reținuți pe 2 septembrie. Aceștia susțin că acuzațiile incriminate membrilor formațiunii ar fi motivate politic și cer încetarea „persecutării” membrilor partidului, precum și eliberarea colegilor din penitenciar.

***

Amintim că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii, acuzații respinse de PAS.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Prin decizia magistraților, ea a fost plasată în arest preventiv, fiind acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: