Alte două țări au acceptat să primească moldovenii cu pașapoarte expirate
Full Article 2 minutes read

Alte două țări au acceptat să primească moldovenii cu pașapoarte expirate

Cetățenii Republicii Moldova pot călători cu pașapoartele expirate în alte două țări – Armenia și Estonia. Aceasta după ce autoritățile au anunțat săptâmâna trecută că Letonia, statul Israel și Federația Rusă au acceptat să primească moldovenii cu acte cu termen de valabilitate extins. 

Pe 10 iunie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că autoritățile estoniene au notificat despre faptul că, din motive tehnice, pentru cetățenii care folosesc pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.

Autoritățile moldovenești mai declară că misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

***

Amintim că, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, din 1 iunie, este prelungit în mod automat termenul de valabilitate al pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova care au expirat în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022. Valabilitatea actelor va fi extinsă automat până la 30 iunie 2023.

Potrivit premierului Natalia Gavrilița, decizia a fost luată din cauza creșterii semnificative de solicitări.

„Noi am avut foarte mulți cetățeni care în timpul pandemiei nu au putut veni acasă, nu și-au putut perfecta actele. Și acum avem o creștere semnificativă la pașapoarte cauzată de războiul din Ucraina. Avem rânduri foarte mari, inclusiv la consulatele din afara țării. (…) Pașapoartele se vor considera extinse. Această măsură a fost deja aplicată de mai multe țări care se confruntă cu asemenea probleme. Procedura este că se anunță organizația internațională specializată și când se scanează pașaportul, imediat se vede că acesta este valabil până în 30 iunie 2023”, a conchis premierul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: