Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Alte1400 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Numărul deceselor au trecut de 4000

Alte 1400  cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 sunt de import (3-România, 2-Ucraina, 1- Marea Britanie, 1- Germania, 1-Irlanda, 1-Rusia). Numărul total teste efectuate – 4045, dintre care 3688 primare și 357 repetate. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 187 403.

Din numărul total de cazuri, 74 sunt lucrători medicali: medici-26, asistenți medicali-32, personal auxiliar-16.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3926 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 326 în stare extrem de gravă (57 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 609 persoane au fost vindecate. În total, 167 442 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 363 persoane, iar 17 160 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, anunțăm înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 3976: Femeie de 81 ani, din r. Anenii Noi. Internată la SR Anenii. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 3977: Băbat de 77 ani, din r. Anenii Noi. Internat la SR Anenii Noi. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 3978: Femeie de 67 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 3979: Femeie de 70 ani, din r. Glodeni. Internat la SR Glodeni.

Deces 3980: Femeie de 76 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3981: Femeie de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 3982: Bărbat de 70 ani, din r. Taraclia. Internat la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, insuficiență cardiacă.

Deces 3983: Femeie de 66 ani, din mun. Chișinău. Internat la Spitalul Stat. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 3984: Bărbat de 64 ani, din r. Leova. Internat la SR  Leova. Comorbidități: insuficiență cardiacă, fibrilație atrială cronică.

Deces 3985: Femeie de 67 ani, din r. Ungheni. Internat la SR Ungheni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cancer.

Deces 3986: Femeie de 64 ani, mun. Chișinău. Internată la Insitutul Oncologic. Comorbidități: carcinom timic de tip limfoepitelial.

Deces 3987: Femeie de 74 ani, din r. Nisporeni. Internată la SR Nisporeni. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 3988: Bărbat de 60 ani, din r, Nisporeni. Internat la SR Nisporeni. Comorbidități: bronșită cronică, etilism cronic.
Deces 3989: Femeie de 55 ani, din r. Hîncești. Internată la IF Chiril Draganiuc. Comorbidități: stare după mastectomie.

Deces 3990: Femeie de 88 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 3991: Femeie de 59 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Arh. MIhail. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 3992: Femeie de 70 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.
Deces 3993: Bărbat de 58 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Arh. Mihail. Comorbidități: artrită gutoasă.
Deces 3994: Femeie de 67 ani, din mun. Chișinău. Internată la IF Chiril Draganiuc. Comorbidități: hipertensiune arterială.
Deces 3995: Femeie de 84 ani, din mun. Chișinău. Internată la SF Chiril Draganiuc. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Deces 3996: Femeie de 70 ani, din r. Florești. Internată la SR Florești. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 3997: Bărbat de 63 ani, din r. Taraclia. Internat la SR Taraclia. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă, insuficiență cardiac.

Deces 3998: Femeie de 68 ani, din r. Hîncești. Internată la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 3999: Bărbat de 79 ani, din r. Hîncești. Internat la SR Hîncești. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 4000: Femeie de 79 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă și renală.

Deces 4001: Bărbat de 55 ani, din r. Ialoveni. Internat la IMU. Comorbidități: insuficiență renală.

Deces 4002: Bărbat de 61 ani, din r. Anenii Noi. Internat la SR Anenii Noi. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

84 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. Conducerea Moldovei: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”

Conducerea de vârf a Republicii Moldova a transmis mesaje de comemorare la 84 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu au evocat traumele lăsate de regimul sovietic asupra zecilor de mii de familii din Republica Moldova și au făcut apel la păstrarea memoriei istorice.

„Sovieticii au sfâșiat destine, au despărțit familii și au condamnat oameni nevinovați la moarte. Cei deportați au pierdut tot ce au construit de-a lungul anilor și au ajuns în lagăre de muncă forțată, de unde mulți nu s-au mai întors niciodată. Durerea acelor vremuri încă ne răscolește. O resimțim ori de câte ori cineva încearcă să nege faptele sau să ascundă adevărul. Cea mai profundă formă de respect față de strămoșii noștri este să păstrăm vie amintirea suferinței lor – și să ne asigurăm ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată. Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”, a scris președinta Maia Sandu pe rețele.

Premierul Dorin Recean a adus o mărturie personală. Șeful Guvernului a vorbit despre drama trăită de familia sa, acum 84 de ani: „Șase din cei 12 copii ai bunicului meu de pe tată au fost deportați în Siberia, alți 3 au fost nevoiți să se ascundă în România. Această tragedie nu este doar o statistică în cărțile de istorie – este tragedia neamului nostru. Copiii au rămas fără tați, familiile au fost rupte și duse în diferite locuri la pierzanie, iar noi, cei rămași, n-am știut și ni s-a interzis să aflăm ce s-a ales din ei. Unde au murit. În ce groapă au fost aruncați. Ce vină li s-a adus. Ne-a fost interzis să întrebăm, să vorbim, să aflăm”.

Și în Parlament, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor primului val de deportări.

„În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova a început prima operațiune a deportărilor staliniste. (…) Toți acești oameni nevinovați sunt o parte din zecile de milioane de victime ale regimului autoritar. (…) Este important să vorbim despre aceste atrocități, fiindcă vorbim despre bunicii, părinții și rudele noastre, care au îndurat chinuri și care, mulți dintre ei, nu s-au mai întors acasă”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Amintim că, pe 11 iunie, ultimele 20 000 de dosare ale persoanelor deportate pe criterii politice au fost transmise către Agenția Națională a Arhivelor. Dosarele includ informații detaliate – date personale, nivel de educație, statut social, componența familiei, locul de origine, trasee de deportare, bunuri confiscate, condiții de trai, decizii privind încetarea deportării și hotărâri de reabilitare – despre peste 57 000 de victime smulse cu forța din casele lor și trimise în exil în regiunile Uniunii Sovietice.

Documentele vor fi păstrate de Agenția Națională a Arhivelor, unde vor putea fi cercetate, înțelese și onorate de istorici, cercetători și publicul larg. 

***

Conform raportului către Stalin, Molotov și Beria, pe 13 iunie din RSSM au fost deportați într-o singură noapte 24 360 persoane. Circa o mie de persoane ale căror nume figurau în listele inițiale au reușit să evite deportarea. Doar trei au reușit să se ascundă. 318 au trecut în prealabil în altă localitate. 133 de persoane nu au fost strămutate pentru că erau grav bolnave. Cu toate acestea, din amintirile victimelor, femeile cu sarcină avansată nu erau scutite de deportare. 829 de persoane au fost scutite de deportare „pe motivul insuficienței probelor” vinovăției. Majoritatea deportaților proveneau din Chișinău, Bălți, Taraclia. Erau strămutați cu familiile, cu toate acestea, pe drum spre locul de surghiun membrii familiilor erau separați. Circa 8 mii de bărbați au fost internați în lagăre de muncă. Mamele cu copii erau plasate în colonii speciale din Kazahstan, și din regiunile Omsk și Novosibirsk.

Mai multe detalii despre valul de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 – citiți în proiectul special NM „Nu se va mai întoarce nimeni și niciodată – aici vă vor putrezi oasele”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: