„Domnul vizat de acest caz, dacă este cinstit, nu are de ce să își facă griji”. Sandu comentează în premieră reținerea lui Dodon
Full Article 4 minutes read

„Domnul vizat de acest caz, dacă este cinstit, nu are de ce să își facă griji”. Sandu comentează în premieră reținerea lui Dodon

Președinta R. Moldova Maia Sandu a comentat, în premieră, dosarul penal în care este vizat fostul șef de stat, fondatorul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Șefa statului a îndemnat organele de drept să își exercite munca în strică conformitate cu legea și s-a arătat îngrijorată de scurgerile anumitor informații în presă, din timpul perchezițiilor.

Eu îmi doresc să avem o justiție independentă, profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta și-au dat oamenii voturile și la asta lucrez împreună cu colegii mei. Corupția este o problemă majoră. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, să avem un stat slab, subminat de aceste grupări corupte, au ajuns atâția oameni să plece din țară. Lupta împotriva corupției, reforma justiției sunt extrem de importante pentru R. Moldova și pentru noi”, a comentat Maia Sandu dosarul în care este vizat Igor Dodon.

Șefa statului a subliniat că Procuratura nu trebuie să se implice în jocuri politice. Totodată, s-a arătat îngrijorată de scurgerile în presă a informațiilor obținute în timpul perchezițiilor.

Sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice la indicația cuiva și nici din proprie inițiativă, pentru că orice joc politic, abuz, încălcare a legii ar conduce la discreditarea Procuraturii, a reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu este să își facă lucrul în strictă conformitate cu legea. Cred că în cazul dat, Procuratura trebeuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, ce s-a întâmplat marți, dar și luni. Doi: sunt îngrijorătoare scurgerile în presă și cred că explicațiile Procuraturii nu sunt suficiente pentru mine și pentru cetățeni”, a conchis șefa statului.

Întrebată de jurnaliști cum a aflat despre acuzațiile care i se aduc lui Dodon, aceasta a răspuns: „Am aflat când m-am trezit la Boston, citind presa” (Maia Sandu a efectuat o vizită în SUA, nota redacției).

Maia Sandu a mai spus că nu îi cunoaște pe procurorii care instrumentează dosarul lui Dodon și nici detalii despre dosar.

Domnul vizat de acest caz, dacă este cinstit, nu are de ce să își facă griji”, a conchis Sandu.

***

Amintim că Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile în dosarul „kuliok”. Complicele său, fratele Galinei Dodon, va petrece 30 de zile în Penitenciarul nr.13. Procurorii au anunțat că vor contesta decizia instanței de judecată cu privire la Igor Dodon.

Anterior, cei doi au fost reținuți și percheziționați. În timpul acțiunilor de urmărire penală, mai multe portaluri au publicat fotografii cu obiecte de lux, bancnote și o recipisă care demonstrează că Galina Dodon a plătit anul trecut 25.000 de euro pentru utilajelele mobilierului de la bucătărie. Dodon acuză grupul de urmărire penală de faptul că a transmis fotografiile jurnaliștilor, în timp ce șefa interimară a Procuraturii Anticorupție Elena Cazacov este de părere că scurgerile nu au fost făcute de către reprezentanții instituției. Aceasta a menționat că la fața locului se aflau și alte persoane, inclusiv avocați.

Dodon este acuzat de corupere pasivă, finanțarea partidului de către un grup criminal, îmbogățire ilicită și trădare de patrie în dosarul denumit generic „kuliok”. Este vorba despre imaginile video în care socialistul discută cu Vladimir Plahotniuc despre conținutul unei pungi negre, în care se presupune că ar fi bani.

Dodon susține că dosarul penal în care este vizat este instrumentat politic și a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi dat indicații în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: