anticoruptie.md

„Am aflat cine-mi sunt prietenii”. Reacția ex-procurorului general, după ce a fost achitat într-un dosar de abuz în serviciu

Fostul procurorul general al Republicii Moldova Valeriu Balaban, achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu, a declarat că dosarul în privința sa a fost „fabricat la comandă în perioada statului capturat”. Totodată, el a spus că în perioadă cât a durat urmărirea penală și judecarea cauzei ar fi fost victima „unei campanii de manipulare și denigrare a imaginii”. „Mi-a fost afectată sănătatea și nu doar a mea, ci și a familiei mele”, a adăugat Balaban. Ex-procurorul s-a arătat nemulțumit și de titlurile din presă. Potrivit lui, s-ar insinua că urmare a deciziei de a fi achitat „s-a comis un act de injustiție”. „Vă anunț că vom face uz de toate instrumentele legale pentru a-mi apară bunul nume, imaginea, reputația și demnitatea”, a menționat Balaban. 

Balaban a scris pe o rețea de socializare că din 2017, când a fost pornită cauza penală în care a fost învinuit de abuz în serviciu, până în 2024 au fost „7 ani de batjocură, umilință și linșaj mediatic”. El a spus că dosarul în privința sa a fost „fabricat la comandă în perioada statului capturat”.

„În dimineața zilei de 12 iunie 2017, am fost luat cu asalt de mascați, reținut și plasat în arest pentru pretinse acțiuni ilegale, comise cu 13 ani de la plecarea din funcția de Procuror General. Mai exact, am fost acuzat de achiziționarea și reconstrucția unei clădiri în centrul istoric al orașului Chișinău, destinat pentru Procuratură, la un „preț exagerat”. Este vorba despre un imobil amplasat pe 0,2 ha cu o suprafață de 5600 de metri pătrați pe strada Alexandru cel Bun 100 din capitală. Prețul de achiziție al unui metru pătrat de spațiu în acest imobil fiind de aproximativ 80 de euro. Prin probe, am demonstrat contrariul”, a menționat Balaban.

El a mai spus că „anume acest imobil din strada Alexandru cel Bun 100, este sediul râvnit de actuala Procuratura Anticorupție, valoarea căruia, în prezent, este înzecită”.

„Postarea mea nu este despre victimizare. Este o primă reacție ca urmare a unei campanii de manipulare și denigrare a imaginii mele. Mi-a fost lezată onoarea și demnitatea, mi-a fost afectată sănătatea. Și nu doar a mea, ci și a familiei mele. Precum și a altor șase pretinși complici, doi dintre care, nu au rezistat calvarului și au decedat. (…) Vreau să-i liniștesc pe autorii, scenariștii și executorii acestei farse. Viața bate filmul și fiecare va culege ceea ce a semănat. Voi fi succint azi. Voi reveni suplimentar cu avocații cu detalii din sentința de 228 de pagini. (…) A fost o lecție de viață în care am aflat cine-mi sunt cu adevărat prieteni și pe cine poți conta în viață”, a adăugat Balaban.

Totodată, el a avut „o dedicație specială pentru presa „liberă și independentă””. „Fără o minimă investigație jurnalistică sau o solicitare de opinie, insistă pe titluri manipulatorii de genul: „Balaban scăpa de pedeapsă…”, acreditând ideea că s-a comis un act de injustiție. Vă anunț că vom face uz de toate instrumentele legale pentru a-mi apară bunul nume, imaginea, reputația și demnitatea”, a conchis acesta.

***

Pe 27 mai, Balaban a fost achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu. Informația a fost comunicată de reprezentanții Procuraturii Anticorupție. Instituția a declarat că va contesta sentința de achitare. Potrivit procurorilor, cauza penală a fost pornită în ianuarie 2017 după ce Balaban ar fi semnat contracte de achiziție și reparații a unei clădiri nefinalizate de pe strada Alexandru cel Bun „fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare”. În cumul, potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul procuror și alte 6 persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 24.103.600 lei. Detalii AICI.

Valeriu Balaban a îndeplinit funcția de procuror general al Republicii Moldova în perioada 2003-2007.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: