„Am aflat cine-mi sunt prietenii”. Reacția ex-procurorului general, după ce a fost achitat într-un dosar de abuz în serviciu
Full Article 4 minutes read

„Am aflat cine-mi sunt prietenii”. Reacția ex-procurorului general, după ce a fost achitat într-un dosar de abuz în serviciu

Fostul procurorul general al Republicii Moldova Valeriu Balaban, achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu, a declarat că dosarul în privința sa a fost „fabricat la comandă în perioada statului capturat”. Totodată, el a spus că în perioadă cât a durat urmărirea penală și judecarea cauzei ar fi fost victima „unei campanii de manipulare și denigrare a imaginii”. „Mi-a fost afectată sănătatea și nu doar a mea, ci și a familiei mele”, a adăugat Balaban. Ex-procurorul s-a arătat nemulțumit și de titlurile din presă. Potrivit lui, s-ar insinua că urmare a deciziei de a fi achitat „s-a comis un act de injustiție”. „Vă anunț că vom face uz de toate instrumentele legale pentru a-mi apară bunul nume, imaginea, reputația și demnitatea”, a menționat Balaban. 

Balaban a scris pe o rețea de socializare că din 2017, când a fost pornită cauza penală în care a fost învinuit de abuz în serviciu, până în 2024 au fost „7 ani de batjocură, umilință și linșaj mediatic”. El a spus că dosarul în privința sa a fost „fabricat la comandă în perioada statului capturat”.

„În dimineața zilei de 12 iunie 2017, am fost luat cu asalt de mascați, reținut și plasat în arest pentru pretinse acțiuni ilegale, comise cu 13 ani de la plecarea din funcția de Procuror General. Mai exact, am fost acuzat de achiziționarea și reconstrucția unei clădiri în centrul istoric al orașului Chișinău, destinat pentru Procuratură, la un „preț exagerat”. Este vorba despre un imobil amplasat pe 0,2 ha cu o suprafață de 5600 de metri pătrați pe strada Alexandru cel Bun 100 din capitală. Prețul de achiziție al unui metru pătrat de spațiu în acest imobil fiind de aproximativ 80 de euro. Prin probe, am demonstrat contrariul”, a menționat Balaban.

El a mai spus că „anume acest imobil din strada Alexandru cel Bun 100, este sediul râvnit de actuala Procuratura Anticorupție, valoarea căruia, în prezent, este înzecită”.

„Postarea mea nu este despre victimizare. Este o primă reacție ca urmare a unei campanii de manipulare și denigrare a imaginii mele. Mi-a fost lezată onoarea și demnitatea, mi-a fost afectată sănătatea. Și nu doar a mea, ci și a familiei mele. Precum și a altor șase pretinși complici, doi dintre care, nu au rezistat calvarului și au decedat. (…) Vreau să-i liniștesc pe autorii, scenariștii și executorii acestei farse. Viața bate filmul și fiecare va culege ceea ce a semănat. Voi fi succint azi. Voi reveni suplimentar cu avocații cu detalii din sentința de 228 de pagini. (…) A fost o lecție de viață în care am aflat cine-mi sunt cu adevărat prieteni și pe cine poți conta în viață”, a adăugat Balaban.

Totodată, el a avut „o dedicație specială pentru presa „liberă și independentă””. „Fără o minimă investigație jurnalistică sau o solicitare de opinie, insistă pe titluri manipulatorii de genul: „Balaban scăpa de pedeapsă…”, acreditând ideea că s-a comis un act de injustiție. Vă anunț că vom face uz de toate instrumentele legale pentru a-mi apară bunul nume, imaginea, reputația și demnitatea”, a conchis acesta.

***

Pe 27 mai, Balaban a fost achitat după ce a fost învinuit de abuz în serviciu. Informația a fost comunicată de reprezentanții Procuraturii Anticorupție. Instituția a declarat că va contesta sentința de achitare. Potrivit procurorilor, cauza penală a fost pornită în ianuarie 2017 după ce Balaban ar fi semnat contracte de achiziție și reparații a unei clădiri nefinalizate de pe strada Alexandru cel Bun „fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare”. În cumul, potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul procuror și alte 6 persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 24.103.600 lei. Detalii AICI.

Valeriu Balaban a îndeplinit funcția de procuror general al Republicii Moldova în perioada 2003-2007.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: