„Am avut un șoc”. Premierul interimar denunță posibile acțiuni speculative la prețul medicamentelor anti-Covid
Full Article 2 minutes read

„Am avut un șoc”. Premierul interimar denunță posibile acțiuni speculative la prețul medicamentelor anti-Covid

Pe piața farmaceutică din Republica Moldova se atestă elemente speculative, pentru că prețul la unele medicamente necesare în tratamentul infecției cu COVID-19 s-a majorat de aproape 10 ori în ultimele luni. Declarația a fost făcută de către premierul interimar Aurel Ciocoi, care s-a infectat și tratat de două ori până acum.

Șeful interimar al executivului susține că a fost „șocat” când a văzut ce sumă trebuie să achite pentru tratamentul infecției cu COVID-19.

„Vă pot spune exemplul meu. Cunoașteți că am stat în autoizolare exact de sărbători. Când am mers să procur medicamentele necesare, credeți-mă: am avut și eu un șoc când am văzut care este suma pe care trebuie să o scot din buzunar și chiar m-am întrebat ce se întâmplă cu cetățenii noștri care sunt pensionari și nu au un venit mai mult decât mediu. Doar un medicament necesar a fi administrat o lună m-a costat 3500 de lei. Per total, costul tuturor – pentru că am fost pozitivi și eu și soția, s-a ridicat la sub 7 mii de lei, ceea ce, consider eu, este foarte mult”, a declarat Ciocoi.

Aurel Ciocoi a menționat că va discuta problema în cadrul ședinței de guvern.

„Îmi pare rău să recunosc, dar suntem într-o economie de piață, unde companiile farmaceutice dictează prețul. Este un subiect pe care vreau să-l ridic și cu colegii mei de guvern: sunt elemente speculative, pentru că preparatele pentru care se atestă deja un deficit pe piața farmaceutică, dar sunt necesare pentru tratamentul Covidului, s-a ridicat prețul. Prima mea infectare, pe care am suportat-o la sfârșit de august, pentru că în decembrie a fost a doua, acest medicament pentru care am dat acum 3500 de lei, a fost procurat cu 450 de lei. Este de aproape 10 ori mai mult, lucru care imediat mi-a „aprins beculețul roșu” și m-a pus pe gânduri că este ceva în neregulă”, a relatat premierul interimar.

***

Tot pe 15 ianuarie, Aurel Ciocoi a anunțat că va convoca ședința guvernului după ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra sesizării depusă de președinta țării, Maia Sandu, cu privire la atribuțiile cabinetului interimar de miniștri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: