Facebook/Iv Ceban

„Am fost informați că trebuie să economisim. Cum?” Ion Ceban, despre gaz și începerea sezonului de încălzire

Deși consumatorii din Chișinău urmau să fie conectați la energia termică din 22 octombrie, majoritatea populației îngheață în continuare atât în locuințe, cât și la locul de muncă. Afirmația a fost făcută de primarul capitalei, Ion Ceban, pe 25 octombrie. Edilul acuză autoritățile centrale că nu oferă claritate cu referire la situația gazelor și le cere să prezinte scenarii clare de depășire a crizei.

„Am fost informați că trebuie să economisim. Cum? Pe sănătatea copiilor și a oamenilor, în perioadă pandemică? Este grav că putem ajunge să achităm aproape dublu pentru gaz. Dar cum compensăm noi oamenilor săraci? În schimb, ne spălați creierii că vom rămâne mândri. Așa ne spuneți! Săraci și mândri. Concret vrem să vedem pachetul de susținere către toți cetățenii, inclusiv pentru Chișinău”, a spus Ion Ceban.

Între timp, Termoelectrica vine cu unele precizări în legătură cu conectarea obiectelor la încălzire.

„Reieșind din contextul în care la CET Sursa I este utilizat combustibil alternativ (păcură) în loc de gaze naturale, în strictă conformitate cu Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, compania depune tot efortul împreună cu organele abilitate pentru furnizarea calitativă a energiei termice tuturor consumatorilor. De precizat că, Termoelectrica conectează la încălzire toți consumatorii la solicitare, indiferent că vorbim de grădinițe, spitale, agenți economici sau blocuri locative, reieșind din capacitățile de producere de care dispunem momentan”, a precizat Termoelectrica.

Până în prezent momentul la sistemul centralizat de termoficare au fost conectate 141 de gradinițe, 109- școli, 41- Instituții medicale, 551- blocuri locative, 44- case particulare, 24- instituții superioare de învpțământ și 130 de agenți economici.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: