Deși consumatorii din Chișinău urmau să fie conectați la energia termică din 22 octombrie, majoritatea populației îngheață în continuare atât în locuințe, cât și la locul de muncă. Afirmația a fost făcută de primarul capitalei, Ion Ceban, pe 25 octombrie. Edilul acuză autoritățile centrale că nu oferă claritate cu referire la situația gazelor și le cere să prezinte scenarii clare de depășire a crizei.
„Am fost informați că trebuie să economisim. Cum? Pe sănătatea copiilor și a oamenilor, în perioadă pandemică? Este grav că putem ajunge să achităm aproape dublu pentru gaz. Dar cum compensăm noi oamenilor săraci? În schimb, ne spălați creierii că vom rămâne mândri. Așa ne spuneți! Săraci și mândri. Concret vrem să vedem pachetul de susținere către toți cetățenii, inclusiv pentru Chișinău”, a spus Ion Ceban.
Între timp, Termoelectrica vine cu unele precizări în legătură cu conectarea obiectelor la încălzire.
„Reieșind din contextul în care la CET Sursa I este utilizat combustibil alternativ (păcură) în loc de gaze naturale, în strictă conformitate cu Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, compania depune tot efortul împreună cu organele abilitate pentru furnizarea calitativă a energiei termice tuturor consumatorilor. De precizat că, Termoelectrica conectează la încălzire toți consumatorii la solicitare, indiferent că vorbim de grădinițe, spitale, agenți economici sau blocuri locative, reieșind din capacitățile de producere de care dispunem momentan”, a precizat Termoelectrica.
Până în prezent momentul la sistemul centralizat de termoficare au fost conectate 141 de gradinițe, 109- școli, 41- Instituții medicale, 551- blocuri locative, 44- case particulare, 24- instituții superioare de învpțământ și 130 de agenți economici.