facebook.com/maia.sandu

„Am rezolvat criza, însă gustul amar a rămas”. Maia Sandu, despre „respectul reciproc între popoare”

Președintele Maia Sandu regretă că în timpul crizei gazelor au fost multe interpretări din cauza relațiilor cu Rusia. „Trebuie să fim atenți atunci când discutăm probleme sensibile, pentru a nu afecta cetățenii Moldovei și Rusiei. De asemenea, societatea trebuie consolidată în interiorul țării noastre, a declarat Maia Sandu într-un interviu interviu cu corespondentul special Kommersant, Vladimir Soloviov, pe 31 octombrie.

Întrebată de corespondentul special dacă consideră Rusia o țară prietenă cu Moldova, Sandu a răspuns că vede respect reciproc între țări. Cu toate acestea, Sandu a remarcat că criza gazelor a scos la iveală neînțelegeri de ambele părți.

„Prietenii sunt atunci când există respect reciproc. Astăzi văd acest respect reciproc și sper că va continua. În această criză au fost foarte multe acuzații: că așa e poporul moldovenesc, și așa e poporul rus. Nu ajută. Am rezolvat criza, dar gustul amar a rămas. Vreau ca rușii care locuiesc în Rusia să înțeleagă că suntem un popor prietenos. Îmi doresc ca moldovenii care locuiesc în Rusia să nu sufere din cauza asta, sau rușii care locuiesc în Moldova să nu sufere din cauza declarațiilor care pur și simplu ne ceartă popoarele”, a spus Sandu.

Președintele a spus că astfel de „probleme sensibile” ar trebui discutate cu atenție pentru a nu provoca o scindare în societate și „să nu se certe poporul Moldovei cu poporul Rusiei”.

Sandu a numit semnarea unui acord privind furnizarea de gaze rusești a Moldovei „un precedent pozitiv în relațiile cu Federația Rusă”. În opinia ei, acesta este un exemplu că țările pot rezolva și alte probleme importante.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: