Ambasada Rusiei în R. Moldova

Ambasada Rusiei, declarație despre interzicerea panglicii Sf. Gheorghe: „Îngreunează calea spre pace”

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a publicat pe 19 aprilie o declarație prin care condamnă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice panglica Sf. Gheorghe, împreună cu alte simboluri care promovează războiul. Misiunea diplomatică consideră că s-ar încerca impunerea unei noi realități istorice, iar acțiunile ar veni din vest.

Am remarcat discuțiile publice cu privire la subiectul interzicerii panglicii Sf. Gheorghe în R. Moldova. Fenomenul promovat de vest privind „cultura anulării”, direcționată în cazul dat spre refuzul păstrării și protecției memoriei, devalorizarea eroismului strămoșilor noștri, prin care și reprezentanții popoarelor fostei URSS, inclusiv actuala Republica Moldova, distruge fundamentul adevărului istoric și al dreptății”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei în R. Moldova.

Mai mult, diplomații care reprezintă interesele Moscovei au menționat că gestul „îngreunează calea spre pace și prietenie”.

Panglica Sf. Gheorghe păstrează memoria milioanelor de oameni morți în lupta împotriva fascismului și al nazismului din Europa. Respectul și protecția simbolurilor Marei Victorii este un semn al recunoștinței din partea societății civilizate față de tații, bunicii și străbunicii care și-au sacrificat viețile pentru protecția patriei. Tentativa de a crea astăzi o realitate nouă, inventată, a acelor evenimente, bazată pe atacul ideologic al normelor de moralitate privează popoarele noastre de dreptul la memoria istorică veridică, îngreunează calea spre pace și prietenie”.

Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor care promovează războiul. Șefa statului a subliniat că decizia nu înseamnă că oamenii nu vor putea celebra ziua de 9 mai și cinsti rudele care au luptat pentru înfrângerea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională, iar unii dintre ei au precizat că nu se vor conforma noii legi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: