Ambasada Rusiei, declarație despre interzicerea panglicii Sf. Gheorghe: „Îngreunează calea spre pace”
Full Article 3 minutes read

Ambasada Rusiei, declarație despre interzicerea panglicii Sf. Gheorghe: „Îngreunează calea spre pace”

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a publicat pe 19 aprilie o declarație prin care condamnă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice panglica Sf. Gheorghe, împreună cu alte simboluri care promovează războiul. Misiunea diplomatică consideră că s-ar încerca impunerea unei noi realități istorice, iar acțiunile ar veni din vest.

Am remarcat discuțiile publice cu privire la subiectul interzicerii panglicii Sf. Gheorghe în R. Moldova. Fenomenul promovat de vest privind „cultura anulării”, direcționată în cazul dat spre refuzul păstrării și protecției memoriei, devalorizarea eroismului strămoșilor noștri, prin care și reprezentanții popoarelor fostei URSS, inclusiv actuala Republica Moldova, distruge fundamentul adevărului istoric și al dreptății”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei în R. Moldova.

Mai mult, diplomații care reprezintă interesele Moscovei au menționat că gestul „îngreunează calea spre pace și prietenie”.

Panglica Sf. Gheorghe păstrează memoria milioanelor de oameni morți în lupta împotriva fascismului și al nazismului din Europa. Respectul și protecția simbolurilor Marei Victorii este un semn al recunoștinței din partea societății civilizate față de tații, bunicii și străbunicii care și-au sacrificat viețile pentru protecția patriei. Tentativa de a crea astăzi o realitate nouă, inventată, a acelor evenimente, bazată pe atacul ideologic al normelor de moralitate privează popoarele noastre de dreptul la memoria istorică veridică, îngreunează calea spre pace și prietenie”.

Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor care promovează războiul. Șefa statului a subliniat că decizia nu înseamnă că oamenii nu vor putea celebra ziua de 9 mai și cinsti rudele care au luptat pentru înfrângerea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională, iar unii dintre ei au precizat că nu se vor conforma noii legi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: