„Urmașii naziștilor și-au găsit loc în Parlament”. Comuniștii și socialiștii contestă la CC legea prin care este interzisă panglica Sf. Gheorghe
Full Article 3 minutes read

„Urmașii naziștilor și-au găsit loc în Parlament”. Comuniștii și socialiștii contestă la CC legea prin care este interzisă panglica Sf. Gheorghe

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat către Curtea Constituțională (CC) cu o nouă sesizare. Aceștia solicită CC să se pronunțe asupra constituționalității amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022.

Socialiștii au menționat faptul că deputații din majoritatea parlamentară au completat articolul 365 „Încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni” cu o listă în care au fost incluse panglica Sf. Gheorghe, alte semne și simboluri, inclusiv „litere” și „cifre”. Totodată, au interzis purtarea și păstrarea acestora.

Deputații consideră ilegale amendamentele aprobate și argumentează că articolul 32 al Constituției Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor.

Ba mai mult, legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului: Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului etc. Ținând cont de faptul că, potrivit Legii Supreme”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul PSRM.

În același timp, deputatul socialist Grigore Novac a declarat că în actualul legislativ ar fi rămas „urmași ai naziștilor”.

În marele război pentru apărarea patriei undeva nu s-a reușit a fi distruși în totalitate acei naziști și fasciști care… nepoțeii lor sau unii urmași de-ai lor încă mai trăiesc până în ziua de azi și mai nou și-au găsit loc în parlament și iată că vin cu astfel de inițiative deochiate, în opinia mea, care nu fac decât să dezbine societatea”, a spus Novac.

 

Amintim că, potrivit proiectului de lege, se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.

Inițiativa elaborată de majoritatea parlamentară urmează a fi votată și în lectura a treia, finală. Aceasta va intra în vigoare dacă va fi promulgată de către șefa statului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: