Securitatea energetică a țării a fost subiectul discuției vicepremierului Andrei Spînu, în cadrul unei videoconferințe, cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că în cadrul reuniunii a fost discutată în detalii securitatea energetică a țării și modul de implicare a corpului diplomatic în identificarea soluțiilor pentru criza energetică.
În comunicarea cu reprezentanții corpului diplomatic, ministrul Andrei Spînu a punctat că efortul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este orientat atât pe necesități imediate, cât și pe obiectivele pe termen lung.
„Eforturile imediate sunt concentrate pe compensarea deficitului de energie electrică și dezvoltarea contactelor între Energocom și companii din străinătate pentru identificarea surselor și căilor alternative de livrare a resurselor energetice. În ceea ce privește gazele naturale se lucrează asupra procurării și asigurării tranzitului gazelor”, a menționat Spînu.
Secretarul de stat al Ministerului de Externe Vladimir Cuc a punctat că diplomația Republicii Moldova este implicată activ în dialogul cu partenerii străini pentru gestionarea crizei energetice.
„Discuția de astăzi este o nouă ocazie pentru setarea obiectivelor concrete și pașilor următori pentru amplificarea efortului autorităților de a ameliora impactul negativ al crizei generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Rețeaua de contacte a ambasadelor noastre în țările de acreditare urmează să fie valorificată în promovarea obiectivelor statului în sfera energetică”, a declarat secretarul de stat.
La finele reuniunii, reprezentanții MAEIE declară că au fost setate sarcini concrete pentru misiunile diplomatice în promovarea necesităților urgente și pe termen mediu în vederea consolidării securității energetice a țării noastre.
***
Amintim că, în luna octombrie, Gazprom a redus cu 60% volumul de gaz pentru Republica Moldova – ambele maluri ale Nistrului. Anterior, cantitatea constituia 8,06 mln metri cub. Concernul rus dă vina pe Compania „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) și susține că volumul este predeterminat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a nu accepta gaz rusesc GIS Sohranovka. De cealaltă parte, operatorul ucrainean a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.
Pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz și energie electrică. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!