РИА Новости

Ambasadorul Rusiei, întrebat care partid din Moldova este 100% pro-rus și care politician este „omul Moscovei”

Oleg Ozerov, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, a fost întrebat pe care politicieni moldoveni îi consideră apropiați Moscovei și care partid din Moldova ar putea fi numit 100% pro-rus. Ozerov a spus că Moscova „nu are agenți” și că „niciunul” dintre partide nu poate fi considerat pro-rus.

„Igor Dodon, Ion Ceban, Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Ion Chicu, Irina Vlah, Victoria Furtună, Ilan Șor, Renato Usatîi, Vlad Filat… cine din ei este omul vostru?”, a fost întrebat Ozerov la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21.

„Știți, cum mă întrebau aici „cine sunt agenții voștri?”… (…) Nu avem noi agenți. (…) Eu am venit aici și am avut o poziție nu atât pro-rusă, cât pro-moldovenească. Am spus că Moldova trebuie să vorbească cu vocea ei, că Rusia este pentru suveranitate – pe aceasta se bazează acordul nostru de prietenie și cooperare. (…) Noi am auzit recent că Republica Moldova vrea să iasă (nota red. din acord). Cu ce scop vrea să iasă? Ca Federația Rusă să nu mai aibă aceste obligativități? (…) Apropo, Ucraina a făcut aceasta în 2019. A luat și a ieșit din acord, unul asemănător, cu consecințele pe care le vedem”, a comunicat Ozerov.

Ulterior, întrebat pe care partid din Moldova îl poate numi 100% pro-rus, Ozerov a răspuns: „Niciunul”.

***

Amintim, ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a ajuns în țara noastră în septembrie 2024, însă încă nu i-a prezentat scrisorile de acreditare președintei Maia Sandu. Șefa statului a declarat că acesta va fi invitat să-și prezinte scrisorile de acreditare, însă decizia despre când se va întâmpla acest lucru o va lua mai târziu. „Nu poți să inviți reprezentantul unei țări să depună scrisorile de acreditare când oficiali de la Moscova spun că statul Republica Moldova nu merită să existe”, adăuga președinta. Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, ambasadorul își începe oficial mandatul după înmânarea scrisorilor de acreditare.

Mai precizăm că în februarie 2025, Chișinăul a anunțat că Republica Moldova va denunța „unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998”. „După finalizarea procedurilor de denunțare, Centrul Cultural Rus urmează să-și sisteze activitatea la noi în țară”, au comunicat reprezentanții Chișinăului. Anunțul a fost făcut după ce noi fragmente de drone au căzut pe teritoriul R. Moldova. Potrivit Chișinăului, fragmentele depistate la aparțineau unei drone rusești.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ceban neagă „legăturile cu Rusia”, invocate de ministra de Externe a României: „Nu există și ei cunosc asta”

Primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, condamnă acuzațiile lansate de ministra de Externe a României, Oana Țoiu, privind presupusele sale „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”, invocate ca motiv pentru interdicția de intrare în România. Ceban respinge public acuzațiile, pe care le califică drept nefondate.

„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au „legături complicate”, dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în bază căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ion Ceban într-un mesaj video publicat pe rețele.

Primarul acuză la rândul său autoritățile de la București că pasează responsabilitatea între instituții și că, până în prezent, nu i-a fost prezentată nicio probă concretă: „Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”.

Ceban califică totodată decizia autorităților române, luată în ajun de alegerile parlamentare, drept o tentativă de influențare a opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat, pe 17 iulie, că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: