Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Paun Rohovei, a declarat că țara sa va recționa prompt la orice provocare în regiunea tansnistreană nu numai împotriva statului ucrainean, ci și împotriva Republicii Moldova. Diplomatul a menționat că Kievul pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și se pronunță pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Diplomatul a afirmat că formatul de negocieri „5+2”, asupra căruia insistă Tiraspolul și Rusia, nu mai poate fi aplicat. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 3 aprilie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
„Ucraina va reacționa prompt la orice provocare direcționată nu numai spre Ucraina, dar și spre Chișinău. De asta vrem – nu vrem, acest conflict interferează cu interesele de securitate în regiunea Mării Negre în general. Încă o dată menționez, Ucraina este pentru reglementarea pașnică, pentru păstrarea și consolidarea integrității teritoriale a Republicii Moldova. Bineînțeles, o condiție primordială ar fi demilitarizarea acestei regiuni (regiunea transnistreană – n. r.)„, a declarat Paun Rohovei.
Ambasadorul a mai menționat că prezența trupelor rusești în regiunea transnistreană prezintă „un risc” și „un pericol, atât pentru Ucraina cât și pentru Chișinău”.
„De aceea am pus punctul forte pe demilitarizare, scoaterea acestor trupe de pe teritoriul Republicii Moldova. Utilizarea acelor muniții care se află la Cobasna și, încă un punct foarte important, care va fi necesar pe viitor, transformarea acestei așa-numite misiuni de pacificare. Într-adevăr, este un grup de militari sub controlul Moscovei”, a subliniat el.
Diplomatul ucrainean a afirmat că transformarea actuale misiuni de pacificare, impusă de Federația Rusă, ar fi bine să fie înlocuită cu una civilă, sub egida unei organizații internaționale.
„Dacă ar fi fost de la bun început în așa mod, probabil, nu trebuia să pierdem 30 de ani pentru a mima negocieri, din punctul de vedere al rușilor. Ei au făcut totul posibil că aceste negocieri să aibă finalitate. Și de aceea, noi spunem prompt și susținem Chișinăul în acest sens. Formatul 5+2 s-a epuizat. Cât ține de Ucraina, noi nu ne așezăm niciodată la masa de negocieri cu un stat agresor”, a afirmat el.
Paun Rohovei a ținut să reitereze că soluționarea conflictului transnistrean este condiție pe care și-o dorește Ucraina și Kievul face tot ce este posibil pentru a obține rezultat.
„Partenerii noștri din Uniunea Europeană și Statele Unite au menționat acest lucru și această poziție a fost susținută, pe cale pașnică, dar pentru a face acest lucru e necesară demilitarizarea. Retragerea trupelor ruse de acolo, fiindcă ele prezintă un pericol. Până la urmă, sunt niște diviziuni care aparțin de armata statului agresor„, a conchis ambasadorul.