European Union in the Republic of Moldova

Ambasadorul UE, despre aderarea Moldovei: „Procedurile se vor desfășura la fel ca în trecut”

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a menționat că cererea de aderare depusă de Republica Moldova este în proces de examinare din partea instituțiilor europene. Diplomatul și-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va respecta cu strictețe regulile de aderare, iar Republica Moldova va traversa aceleași etape în procesul eurointegrării ca și statele comunitare. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 21 martie a emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV, notează IPN.

Janis Mažeiks spune că decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană este examinată la Bruxelles deopotrivă cu cererile depuse de Ucraina și Georgia. Diplomatul spune că statele membre nu vor face abstracție de regulile stricte ale eurointegării în favoarea niciunui stat aspirant la aderare.

Acesta este primul pas pe care orice țară, care dorește să devină membră a Uniunii Europene trebuie să-l facă. Printre primele etape a fost decizia Consiliului Uniunii Europene de a cere Comisiei o opinie în acest sens. Acum sarcina Comisiei este să pregătească această opinie cu referire la cererile Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Uniunea Europeană nu va ocoli, nu va ignora anumite reguli, procedurile se vor desfășura la fel ca în trecut”, a spus Janis Mažeiks

Diplomatul european a evitat să spună tranșant dacă diferendul transnistrean este o piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova, însă a menționat că reglementarea pașnică este una dintre prioritățile comunității europene.

Uniunea Europeană își construiește relația cu Republica Moldova recunoscând integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, având în vedere soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, care va asigura un statut special pentru regiunea transnistreană. Uniunea Europeană își construiește relația cu toată țara, ca un tot întreg. De exemplu, acordul de Asociere și cel de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană și această regiune beneficiază foarte mult de acordul de Comerț Liber ceea ce înseamnă că această regiune este implicată în relația cu Uniunea Europeană”, a mai spus ambasadorul Uniunii Europene.

În același context, oficialul european nu s-a arătat surprins de solicitarea recentă a pretinselor autorități de la Tiraspol privind recunoașterea independenței regiunii, menționând că această retorică este una veche.

Nu este pentru prima dată când astfel de solicitări au fost făcute. Acest lucru nicidecum nu schimbă relația noastră cu Republica Moldova, noi vom construi această relație la fel cum am făcut-o până acum, în același format în care avem și măsuri de consolidare a încrederii cu implicarea regiunii transnistrene. Însă toate aceste proceduri au la bază integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a punctat diplomatul.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Danemarca va dona circa 6,7 milioane de euro, pentru apărarea R. Moldova: ministru danez, așteptat la Chișinău

Ministrul Apărării al Regatului Danemarcei, Troels Lund Poulsen, este așteptat în Republica Moldova, pe 11 iulie. Cu ocazia vizitei sale la Chișinău, oficialul danez urmează să anunțe o donație în valoare de 50 de milioane de coroane daneze – echivalentul a aproximativ 6,7 milioane de euro – destinată consolidării capacităților de apărare ale țării noastre, potrivit presei locale.

Fondurile vor fi folosite, printre altele, pentru instruirea și pregătirea armatei, amenajarea unui laborator cibernetic militar, a unui poligon de simulare a tragerii, precum și pentru trimiterea unui atașat militar și consilier din partea Danemarcei în Moldova.

„Moldova nu este sub nicio formă suficient de puternică pentru a face față unei agresiuni sau amenințări rusești. (…) Apărarea Moldovei a fost neglijată încă de la destrămarea Uniunii Sovietice. Astăzi, țara nu are avioane de luptă, nici elicoptere de atac, și, neavând acces la Marea Neagră, nici flotă navală”, a declarat Rasmus Hardt, coordonator al programului Academiei Militare Daneze în Moldova, citat de presa daneză.

Menționăm că ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, va susține o conferință de presă, alături de omologul său danez, Troels Lund Poulsen, cu începere de la ora 14:45.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: