Preparatul Sputnik V a fost înregistrat în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către liderul PSRM Igor Dodon, pe 26 februarie. Informația a fost confirmată ulterior și de reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).
„În Republica Moldova a fost înregistrat oficial vaccinul rusesc împotriva Coronavirusului, Sputnik-V. Livrările preparatului în Moldova vor începe foarte curând! Locuitorii țării noastre vor obține acces la vaccinul care este folosit în aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv europene și este considerat de către experți sigur și cu o eficiență înaltă”, a scris Dodon.
Abia peste o oră, AMDM a publicat un comunicat în acest sens:
„Pe data de 26 februarie curent a fost desfășurată ședința Comisiei Medicamentului pe lângă AMDM, în timpul căreia s-a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea”.
Prin urmare, s-a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing – EUL):
Pfizer/BioNTech
AstraZeneca
Sputnik V
***
Despre faptul că vaccinul rusesc Sputnik V urmează să fie înregistrat în Moldova „în următoarele ore” a anunțat Igor Dodon în dimineața de 26 februarie. Mai mult, potrivit acestuia, Rusia este pregătită să livreze 200 de mii de doze timp de o săptămână, „iar ulterior, la fiecare 2-3 săptămâni, încă 200-300 de mii”.
Serul Sputnik V a fost dezvoltat de Centrul „Gamalei” în cooperare cu Fundația Rusă pentru Investiții Directe (RFPI), în baza platformei adenovirusului uman. Preparatul a devenit primul vaccin înregistrat din lume împotriva COVID-19. În prezent, acesta este înregistrat în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Saint Vincent şi Grenadinele.
Potrivit informației publicate pe site-ul producătorului, serul trebuie păstrat la temperatura de 2-8 grade Celsius, ceea ce înseamnă că poate fi depozitat în frigidere obișnuite.
De la începutul lui martie, în Rusia, este disponibil și vaccinul Centrului Vektor – EpiVakKorona, iar la începutul lui aprilie va fi posibilă utilizarea “Kovivak”, al Centrului Ciumakov.
Anterior, președinta Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Republica Moldova va accepta orice vaccin anti-Covid aprobat de Organizația Mondială a Sănătății.
Tot astăzi, Ministerul Sănătății a anunțat că în perioada 28 februarie-3 martie, în Republica Moldova, urmează să ajungă primele 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin platforma COVAX.