Amendă de 50 de mii de lei pentru o companie aeriană. A ignorat decizia guvernului în contextul COVID-19
Full Article 3 minutes read

Amendă de 50 de mii de lei pentru o companie aeriană. A ignorat decizia guvernului în contextul COVID-19

Compania aeriană „Fly One” SRL a fost amendată cu 50 de mii de lei, pentru că a permis urcarea la bordul unei aeronave și transportarea la Chișinău a doi cetățeni ai Ucrainei, informează vineri, 20 martie, poliția de frontieră. Reprezentanții acesteia au ignorat, astfel, hotărârea guvernului de a interzice accesul cetățenilor străini în Republica, pentru a preveni răspândirea cazurilor de COVID-19.

Cetățenii Ucrainei au ajuns la Chișinău pe 18 martie, cu o cursă charter a companiei Fly One, care a transportat un grup de moldoveni care fuseseră în vacanță în Egipt.

Amintim că, pe 17 martie, a fost sistat traficul aerian al Republicii Moldova, cu excepția zborurilor private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii din zonele afectate de noul coronavirus.

Totodată, începând cu data de 17 martie 2020, s-a interzis autorizarea trecerii frontierei de stat a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova. Această restricție nu se referă la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren.

La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaționale și membrii familiilor acestora.

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 49 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți a decedat, după câteva zile de la internare. La fel, a murit și o moldoveancă din Italia. În același timp, două dintre persoanele infectate în Republica Moldova s-au vindecat.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național până pe 15 mai. Totuși, guvernul și președintele au menționat că măsura ar putea fi revizuită, în cazul în care pandemia de COVID-19 va fi învinsă.

În context, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: