Munteanu
Максим Андреев, NewsMaker

Amenzi de până la 42 de mii de lei sau închisoare pentru nerespectarea hotărârilor CC. Propunerea unui deputat al Platformei DA

Nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale (CC) ar trebuie pedepsită mai dur. De această părere este președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Igor Munteanu. Acesta propune amenzi de circa 42 000 lei sau până la 3 ani de închisoare.

„CC s-a confruntat de-a lungul timpului cu mai multe exemple de nerespectare a hotărârilor sale, care au avut urmări grave pentru comportamentul cetățenilor”, a declarat deputatul.

Astfel, Igor Munteanu a înregistrat un proiect delege care vizează modificări la Codul Penal (nr.985 din 2002) și la Codul Jurisdicției Constituționale (nr. 502 din 1995) în vederea stabilirii răspunderii pentru nerespectarea intenționată a avizului și hotărârilor CC.

Munteanu propune amenzi de la 32 500 la 42 500 de lei, între 180 și 240 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 3 ani de închisoare pentru neîndeplinirea și neexecutrarea cu rea intenție a hotărârilor CC.

Igor Munteanu a prezentat trei exemple în care nu au fost respectate hotărârile CC, inclusiv hotărârea din 2013, privind interpretarea articolului nr. 13, al.1 din Constituției, în care a fost stabilită limba română în baza grafiei latine ca limbă oficială a R. Moldova.

„Hotărârea CC se interpretează printr-un text constituțional care are putere de lege și este obligator pentru toate autoritățile. Dar în continuare sunt autorități sau persoane cu demnitate publică care contestă această formulă stabilită ca normă constituțională”, a argumentat președintele Comisiei de control al finanțelor publice.

Munteanu a amintit și de hotărârea CC de anul trecut, prin care guvernul a preluat, prin asumare de răspundere, un teren atribuit prin lege Zonei Economice Libere Bălți, iar ulterior, unii demnitari ai guvernului ar fi pus piedici îndeplinirii acestei hotărâri. De asemenea, a fost adusă în discuție hotărârea din 2017, privind interpretarea art. prinvind neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către președintele țării.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

Grosu explică de ce PAS merge cu vedete în Parlament: nu toți trebuie să știe să scrie legi

Președintele Parlamentului și liderul partidului aflat la guvernare, Igor Grosu, afirmă că nu toți deputații trebuie să fie juriști sau să știe să scrie legi pentru a avea un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS, din rândul personalităților din cultură și sport, precum dirijorul Nicolae Botgros și luptătoarea Anastasia Nichita. Potrivit lui Grosu, experiența acestor oameni în domeniile lor poate aduce plus valoare în activitatea parlamentară.

„Avem o preconcepție în societate, că toți care ajung în Parlament trebuie să știe a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților”, a explicat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit liderului PAS, rolul deputaților este de a reprezenta comunități și domenii specifice – sportul, arta, medicina sau educația – și de a contribui la îmbunătățirea politicilor cu expertiza pe care o dețin.

„Anastasia, evident că vorbim de domeniul sportului. Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului dezvoltării infrastructurii sportive. Dl. Botgros – trebuie să vedem cum facem ca această activitate artistică să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie legi. Noi nu substituim executivul. Sunt oameni care au în jurul lor o comunitate pe care trebuie să o reprezinte, oameni cu pondere în mediul sportiv, artistic, academic, etc. Aceasta este abordarea – să reprezinte așteptarea acestei comunități mari și să ajute la promovarea politicilor”, a mai declarat Igor Grosu.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Printre aceștia: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectori de universități.

AICI am explicat ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare, de a merge cu vedete în Parlament, și ce riscuri implică aceasta.

Amintim în acest context că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: