NewsMaker

Amenzi și pedepse penale pentru moldovenii veniți din străinătate, care introduc informații false în fișele epidemiologice

Moldovenii care se întorc din străinătate și refuză să completeze fișele epidimiologice sau le completează greșit riscă amenzi sau chiar pedeapsă penală. Avertizarea a fost făcută de către președintele Igor Dodon, după ședința tradițională de luni dimineață cu premierul Ion Chicu și președinta legislativului, Zinaida Grecianîi.

„Avertizez că toate persoanele care pun în pericol sănătatea altor cetățeni vor răspunde conform legii. Am cerut guvernului să fie introduse modificări în legislație, pentru ca persoanele care nu completează sau completează eronat informația din fișele epidemiologice să fie trase la răspundere. Aceste persoane trebuie amendate strict sau atrase la răspundere penală”, a anunțat șeful statului.

Modificările respective vor fi fi aprobate în ședința de miercuri a guvernului și apoi vor ajunge în plenul parlamentului.

„Avem 700 de mii de pensionari și 650 de mii de copii sunt 18 ani. Din cauza unor persoane care mint la frontieră, care nu vor să spună de unde vin, care nu vor să sune și să preîntâmpine medicii, care se ascund, care fug din spitale, punem în pericol 1 mln 350 de mii de oameni. Ce trebuie să facem? Să așteptăm ca un grup să infecteze toată țara? Guvernul trebuie să ia măsuri de urgență”, a precizat Dodon.

Totodată, președintele Republicii Moldova a avertizat companiile farmaceutice sau cele care au tangențe cu domeniul sănătății că riscă penalități, în cazul în care vor majora prețurile în această perioadă.

„Mă adresez companiilor care furnizează produse care ajută la combaterea virusului și pot obține beneficii în această situație. O să mergem cu controale masive: v-am preîntâpinat acum câteva săptămâni, unii au înțeles, dar alții continuă să facă business pe situația oamenilor. O să fiți penalizați”, a spus șeful statului.

Președintele Igor Dodon a făcut apel la calm și la responsabilitate.

„Am un mesaj pentru întreaga societate: lupta cu coronavirusul este a întregii țări. Este un fals să ne imaginăm că doar guvernul va putea ține piept de unul singur. Guvernul are responsabilitatea sa, dar dacă cei care se întorc din Italia sau alte țări infectate și nu țin cont de indicațiile autorităților, nu se adresează la medic, cum poate fi numit acest lucru? Fac apel la maximă responsabilitate și sinceritate din partea persoanelor care se întorc din țările expuse virusului. Sunați imediat medicul și nu puneți în pericol viețile apropiaților voștri”, a mai spus Dodon.

Amintim că în Republica Moldova a fost înregistrat un caz de infectare cu COVID-19. Este vorba despre o femeie care s-a întors sâmbătă din Italia. Ea este internată la Spitalul Republican din capitală. Potrivit ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în prezent, sunt suspecte de coronavirus încă trei persoane. Rezultatul analizelor vor fi prezentate în cursul zilei de astăzi, 9 martie.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: