Amenzile pentru vânzarea voturilor rămân în vigoare. Curtea Constituțională a respins 94 de sesizări

Curtea Constituțională a respins 94 de sesizări, în care se solicita declararea neconstituțională a amenzilor primite de mai multe persoane care și-au vândut votul la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024. Decizia Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. În decizia sa, Curtea a adăugat că „votul secret şi liber exprimat al alegătorilor constituie elementul de bază al alegerilor democratice”

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile 94 de sesizări, în care se solicita declararea ca neconstituționale a amenzilor primite de mai multe persoane pentru coruperea electorală pasivă. Sesizările au fost depuse între 11 decembrie 2024 și 20 ianuarie 2025.

Potrivit articolului 471 din Codul contravențional (coruperea electorală pasivă), pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor, inclusiv al alegerilor regionale, dacă fapta nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 25 000 lei la 37 500 lei.

„Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții Constituționale.

În decizia sa, Curtea a adăugat că „votul secret şi liber exprimat al alegătorilor constituie elementul de bază al alegerilor democratice”

„Coruperea alegătorilor sau vânzarea voturilor sunt incompatibile cu conceptul alegerii democratice. (…) Astfel, sancționarea coruperii alegătorilor urmărește scopul asigurării integrității și caracterului democratic al proceselor electorale”, au menționat reprezentanții Curții Constituționale.

Amintim, în iulie 2024, Parlamentul a votat pentru înăsprirea sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor. Inițiativa legislativă, care aparținea unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate”, a propus completarea Codului contravențional în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor. Se anunța că amenzile aplicate se vor încadra între 25 000 și 37 500 de lei.

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care viza o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie.

Până pe 20 decembrie, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de 10 350 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la coruperea electorală pasivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: