Ana Blandiana, Adrian Popescu și Ion Pop vin la Chișinău de Ziua Națională a Lecturii. Programul evenimentelor
Full Article 3 minutes read

Ana Blandiana, Adrian Popescu și Ion Pop vin la Chișinău de Ziua Națională a Lecturii. Programul evenimentelor

Ana Blandiana, Ion Pop, Alexandru Cistelecan, Ion Bogdan Lefter, Ion Mureșan, Adrian Popescu, Simona Popescu, Lucian Vasiliu, Valeriu Stancu, de rând cu scriitori, poeți și editori din Republica Moldova vor petrece patru zile la Chișinău. Artiștii vor vorbi despre carte și lectură, vor promova ediții recente, vor citi din opera lor și vor contura noi tendințe ale criticii literare și abordare a  textului publicistic modern, potrivit unui comunicat al Uniunii Editorilor.

Evenimentele se vor desfășura în perioada 13 – 16 februarie 2023, în diverse locații și cu public diferit din mediul studios, al cititorilor de diverse categorii, la Editura „Științaˮ, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ion Creangă”, Liceul „Spiru Haret”, Liceul „Aristotel”, Liceul „Da Vinci”, sub formă de discuții privind destinul cărții și al literaturii; întâlniri cu scriitorii notorii din România și Republica Moldova; sesiuni de autografe cu scriitori; lecturi publice; dezbateri/masă rotundă.

Director al Editurii Știința și președinte al Uniunii Editorilor din Republica Moldova, Gheorghe Prini, unul dintre organizatorii primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii, spune că un deliciu pregătit în acest scop este lansarea antologiei „Poezia românească după 1945”.

„Unul dintre cei mai redutabili antologatori din spațiul românesc, Ion Pop, a adunat în 4 volume opere poetice a 273 de poeți români, 43 dintre care – basarabeni. Este o veritabilă bijuterie literară, cărți de citit, iubit, prețuit și de lăsat ca moștenire. Este unul dintre cele mai mari proiecte editoriale ale Editurii Știința și ne bucurăm să îi aducem cu această ocazie la Chișinău pe unii dintre autori, multașteptați de public și colegi”, a explicat Gheorghe Prini.

În agenda manifestărilor: 

– Masa rotundă a Revistei literare: „Noi paradigme poetice. Cum se citeşte poezia contemporană?”,  (13 februarie, ora 15.00) la Uniunea Scriitorilor din Moldova;

– Lansarea antologiei Poezia românească după 1945, în patru volume, antologator: Ion Pop, Editura „Științaˮ; recital poetic la Universitatea de Stat (14 februarie, ora 11.00);

– Сolocviul „Istoria și geografia literaturii române contemporane: generaţii poetice; schimbări de paradigmă; spațiul poeziei române contemporane” la Universitatea „Ion Creangă” (15 februarie, ora 11.00).

– Un moment important în agendă îl reprezintă stabilirea  întâlnirii poeților români contemporani cu membrii clubului de lectură al liceelor „Spiru Haret”, „Aristotel” și „Da Vinci”, în data de 15 februarie.

Suita de manifestări consacrate Zilei Naționale a Lecturii va finaliza cu o Conferință de presă, planificată pentru 16 februarie.

Ana Blandiana, Adrian Popescu și Ion Pop vin la Chișinău de Ziua Națională a Lecturii. Programul evenimentelor


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: