Andrei Galațchi și alți doi figuranți ai dosarului privind „finanțarea ilegală a partidelor” vor sta după gratii cel puțin 30 de zile
Full Article 2 minutes read

Andrei Galațchi și alți doi figuranți ai dosarului privind „finanțarea ilegală a partidelor” vor sta după gratii cel puțin 30 de zile

Cei trei foști angajați ai structurilor de forță, reținuți în urma perchezițiilor care au avut loc joi, 7 martie, într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 zile, informează Procuratura Anticorupție. Hotărârea a fost luată de judecători pe 9 martie. Între timp, membri și simpatizanți ai Partidului „Șansă”, controlat de Ilan Șor, au protestat în fața judecătoriei.

Cele trei persoane plasate în arest preventiv pentru 30 de zile au fost reținute în dosarul de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani: după percheziții și câteva milioane de lei și mii de euro ridicați.

Printre aceștia este și Andrei Galațchi, fostul candidat al Partidului „Șansă” la funcția de primar al or. Cricova. Colegii săi de partid, dar și rude, au participat la o acțiune de protest în fața Judecătoriei. Aceștia susțin că Galațchi ar fi fost reținut și plasat în arest din motive politice. Președintele „Șansă”, Alexei Lungu, s-a arătat convins că Moldova va mai pierde un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în urma acestor acțiuni.

Amintim că, pe 7 martie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au anunțat despre documentarea unui grup de persoane implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, săvârșită în proporții mari și spălarea de bani săvârșită în proporții deosebit de mari. În urma perchezițiilor, au fost confiscate circa 5 350 000 lei.

În cadrul documentării s-a stabilit că în perioada lunilor decembrie 2023 – ianuarie 2024, președinții sectoarelor au primit bani de la curieri și repartizat activiștilor câte 5000 de lei, suma totală repartizată fiind de aproximativ 3 500 000 lei. Banii au fost repartizați activiștilor pentru participarea la diferite manifestații și proteste organizate de partid în luna septembrie 2023, precum și pentru agitația făcută de către aceștia în campania electorală pentru alegerile locale generale din 2023 în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: