Angajații Agenției Servicii Publice, nevaccinați, ar putea fi nevoiți să se testeze o dată la 14 zile pentru Covid
Full Article 3 minutes read

Angajații Agenției Servicii Publice, nevaccinați, ar putea fi nevoiți să se testeze o dată la 14 zile pentru Covid

Angajații Agenției Servicii Publice (ASP), care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, ar putea fi obligați să se testeze o dată la două săptămâni și să prezinte rezultatele analizei. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ediției din 19 octombrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul sănătății Ala Nemerenco a menționat că testarea obligatorie a angajaților ASP ar duce la reducerea numărului de cazuri de COVID-19. În același timp, ministrul califică drept „echitabilă” decizia autorităților de a exclude indemnizația de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical nevaccinați, care s-au infectat cu SARS-COV-2, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că, deși numărul zilnic de cazuri de COVID-19 este unul ridicat, la nivel național nu poate fi vorba despre instituirea unui lockdown. Potrivit oficialului, pentru unele categorii de angajați nevaccinați se examinează posibilitatea testării obligatorii și prezentarea rezultatelor negative la locul de muncă.

„La moment, nu ne putem aștepta la o situație critică de genul lockdown-ului. Dar CNESP ar putea veni cu unele recomandări pentru localitățile unde vor avea loc alegeri. Se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituții, acolo unde contactul cu clienții este foarte înalt și el pune în pericol atât sănătatea celor care activează în aceste instituții, cât și a clienților. De exemplu, Agenția Servicii Publice unde există un mare trafic de persoane. Discutăm despre propunerea testării, dar nu poate fi vorba despre obligativitatea vaccinului, sub nicio formă”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul spune că mai există angajați ai sistemului de sănătate care refuză vaccinarea, totuși statul nu mai este obligat să le achite acestora prejudicii financiare dacă se infectează, fiindu-le exclusă indemnizația de 16 mii de lei. Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare peste 89% dintre lucrătorii medicali au schema completă de vaccinare, ceea ce a redus morbiditatea în rândul acestora cu 85%.

„Este o echitate în raport cu pedagogii nevaccinați, cărora le-am cerut să se testeze. În acest caz este vorba despre personalul medical, nu despre medici, pentru că medicii sunt, în mare parte, vaccinați. Pe acest personal nevaccinat îl ținem în prima linie, el se comportă cum se comportă și încă îi mai achităm indemnizația. Este absolut incorect să utilizăm astfel banii statului. Dacă se întâmplă să se infecteze, noi nu ne mai asumăm acest lucru pentru că statul a oferit protecție sub formă de vaccin gratuit. Nu pot să cred că există medici care ar considera că vaccinarea este o acțiune care ar dăuna”, a mai spus Nemerenco.

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Sănătății, rata de vaccinare cu schema completă în Republica Moldova este de 23,6%. Ieri, la nivel național, au fost confirmate alte 1715 cazuri noi de COVID-19.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: