mojito cafe
Максим Андреев, NewsMaker

Angajații, dar și vizitatorii piețelor și restaurantelor ar putea fi obligați să prezinte dovada vaccinării anti-Covid sau un test negativ UPDATE

Angajații care activează în sectorul HORECA și comerț ar putea fi obligați să prezinte cel puțin un document, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, vizitatorii ar urma să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19. În caz contrar, localurile vor activa la o capacitate redusă. Măsurile au fost prezentate de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, pe 1 septembrie. Ulterior, Ministerul Economiei a accentuat că este vorba doar de niște propuneri, iar Comisia Națională Extraordinară de Sănătăte Publică (CNESP) urmează să ia decizia finală.

Propunerile au fost discute în cadrul unei întrevederi, convocate de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, cu reprezentanții mediului de afaceri, în mod particular unitățile de comerț și alimentare publică. În acest context, ministrul a menționat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul-cheie urmărit fiind evitarea aglomerării clienților agenților economici care prestează servicii publicului larg.

Ministrul Gaibu a menționat că rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave. Pentru angajații antrenați în relații cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfășurarea procesului de muncă în condiții de maximă siguranță, fiind menționat, totodată, despre importanța respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Astfel, angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID 19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free” – vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19. În caz contrar, localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unitățile de alimentație publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unități de alimentație publică; angajații implicați în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii și personalul care activează în suprafețele comerciale; unitățile de comerț ambulant amplasate în aer liber; unitățile comerciale de comerț cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafață comercială închisă și zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenților economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienților și ar duce la evitarea aglomerațiilor în spațiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilității de distribuire și comercializare a mijloacelor de protecție la intrarea în piețe și centre comerciale.

Ministrul Gaibu a îndemnat reprezentanții mediului de afaceri să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a activităților în cadrul entităților pe care aceștia le conduc și să informeze corect personalul din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorități, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările și neclaritățile agenților economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilității de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenților economici. Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au salutat eforturile autorităților și faptul că nu se dorește sistarea și reducerea programului de activitate antreprenorială.

UPDATE (15:00) Într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei a precizat că ședința convocată de ministrul Sergiu Gaibu cu reprezentanții mediului de afaceri a avut un scop consultativ, pentru a discuta eventualele propuneri către CNESP în vederea diminuării riscului pandemic.

„Ministerul Economiei nu obligă angajații HoReCa să prezinte documente confirmative anti-COVID-19, așa cum se menționează în presă. Precizăm că eventualele decizii privind activitatea agenților economici sunt adoptate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, iar, la moment, măsurile respective sunt doar la nivel de discuții/propuneri”, se arată în declarație.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: