captură foto

ANI a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov, reținut pentru îmbogățire ilicită (DOC)

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat, pe 11 octombrie, actul de constatare în privința procurorului-șef adjunct Ruslan Popov, care a fost reținut pentru îmbogățire ilicită. Autoritatea a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov, pe motiv că veniturile obținute de către acesta și soția sa depășesc echivalentul bănesc a averii dobândite și a cheltuielilor. Totuși, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat, în vederea efectuării unui control fiscal pe numele acestuia.

Ruslan Popov activează în cadrul Procuraturii Generale din 1997. Acesta este căsătorit și are doi copii minori. Controlul averii și intereselor populare în cazul lui Ruslan Popov a fost inițiat de ANI pe 17 ianuarie 2020, în urma unei sesizări privind o presupusă neconcordanță între veniturile și averea dobândită de acesta. Controlul a fost efectuat pentru perioada 1 ianuarie 2012-17 ianuarie 2020, față de Popov, soția acestuia și copiii cuplului.

Inspectorul de integritate Andrian Fetescu a constatat că, la Banca Socială, Ruslan Popov a deținut două depozite bancare: de 54 mii de lei și de 15,4 mii de lei. Soția acestuia a deținut un depozit de 20,5 mii de lei.

La Banca de Economii, Ruslan Popov a deținut un cont bancar salarial în sumă de 375 mii de lei. Pe un alt cont bancar din cadrul aceleiași bănci, procurorul deținea 206 mii de lei.

La Moldovaagroindbank, Ruslan Popov a deținut un cont bancar salarial în sumă totală de 962 mii de lei. Pe un alt cont bancar, în cadrul aceleiași bănci, i-a fost transferată suma de 105 mii de lei (salariu).

La Victoriabank, Ruslan Popov a deținut un cont bancar, unde i-a fost transferat salariu în sumă totală de 37 mii de lei.

În calitate de avocat, Popov a obținut un onorariu de la Biroul Asociat de Avocați Ialoveni în mărime de aproape 400 de mii de lei.

Din activitate didactică la Institutul Național de Justiție, acesta a obținut alte 30 de mii de lei. Din partea Centrului Național „La Strada”, Ruslan Popov a ridicat suma de 16 mii de lei.

Soții Popov au împrumutat de la o persoană fizică suma de 1,1 mln de lei, iar de la bunica unui dintre ei – 140 mii de lei. De la tatăl său, Ruslan Popov ar fi împrumutat suma de 20 de mii de lei. De asemenea, Ruslan Popov a vândut două apartamente: în sumă de 103 mii de lei și 1,05 mln de lei.

În 2016, Ruslan Popov a cumpărat un BMW X5 cu 1,28 mln de lei.

În iunie 2017, soția lui Popov a cumpărat un autoturism Hyundai Santa Fe, la prețul de 506 mii de lei. În septembrie 2017, Ruslan Popov și-a cumpărat un Hyundai Santa Fe Grand, la prețul de 740 mii de lei. Un an mai tîrziu, soții Popov au cumpărat și un Renault Megane, la prețul de 10 mii de lei.

Conform datelor obținute de inspectorul de integritate de la Agenția Servicii Publice, în perioada 2016-2018, soții Popov au înstrăinat:

  • un automobil Renault Megane în sumă de 60 de mii de lei;
  • un Huyndai Tucson în sumă de circa 260 mii de lei;
  • un BMW X5, în sumă de 150 mii de lei;
  • un BMW X5 în sumă de 998 mii de lei

Inspectorul de integritate a stabilit și că pe numele fiului lui Ruslan Popov figurează terenuri agricole, care ar fi fost cumpărate cu 125 mii de lei.

Potrivit calculului diferenței între veniturile nete obținute și averea obținută în perioada 1 august 2016-17 ianuarie 2020, cuplul Popov și copiii acestuia dispuneau de mijloace financiare în sumă de 1,8 mln de lei și au obținut venituri în sumă de 3,8 mln de lei și au dobândit avere, care constă în echivalentul bănesc al bunurilor, precum și au suportat cheltuieli în sumă de 3,6 mln de lei.

„S-a constatat că între veniturile nete obținute și averea dobândită/cheltuielile suportate  de către Ruslan Popov, soția sa și copiii minori aflați la întreținere în perioada 1 august 2016-17 ianuarie 2020 depășesc echivalentul bănesc a averii dobândite și a cheltuielilor suportate în aceeași perioadă cu 2 mln de lei, fapt care înlătură existența diferenței substanțiale din Legea cu privire la declararea averii și a intereselor personale”, se arată în actul de constatare.

În concluzie, ANI a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov și a sesizat Serviciul Fiscal de Stat, în vederea efectuării unui control fiscal pe numele acestuia.

Precizările ANI

Autoritatea de Integritate a ținut să facă unele precizări suplimentare pe marginea controlului averii lui Popov. ANI a finalizat controlul pe numele acestui subiect al declarării la 30 septembrie 2021

„Referitor la casa în care se presupune ca ar locui subiectul. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogățire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014. De menționat că inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinții subiectului. Totuși, în baza bănuielilor rezonabile ce s-au dedus din informațiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activității gospodăriei țărănești administrate de către tatăl subiectului, precum și pe numele celor doi părinți ai subiectului”, se arată în comunicat.

Popov va fi plasat în arest?

Amintim că Ruslan Popov a fost reținut pe 9 octombrie, pe un termen de 72 de ore. El este cercetat penal pentru îmbogățirea ilicită. Urmărirea penală este exercitată de către un grup de procurori și ofițeri de urmărire penală din cadrul Procuraturii Anticorupție, cu suportul acordat de Serviciul de Informații și Securitate. Procurorii anticorupție au solicitat judecătorilor să emită mandat de arestare pe numele său.

Ruslan Popov a fost suspendat din funcția de adjunct al procurorului general concomitent cu deschiderea unui dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Împreună cu colegul său, Iurie Perevoznic (în prezent, acesta a demisionat din funcția de procuror-șef adjunct), Ruslan Popov a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că Stoianoglo ar fi nevinovat. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și le-a reproșat lui Popov și Perevoznic că s-ar fi expus în mod public în interes personal și au dat apreciere juridică pe fiecare capăt de acuzare, care i se incriminează lui Stoianoglo.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: