ANI a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov, reținut pentru îmbogățire ilicită (DOC)
Full Article 6 minutes read

ANI a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov, reținut pentru îmbogățire ilicită (DOC)

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat, pe 11 octombrie, actul de constatare în privința procurorului-șef adjunct Ruslan Popov, care a fost reținut pentru îmbogățire ilicită. Autoritatea a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov, pe motiv că veniturile obținute de către acesta și soția sa depășesc echivalentul bănesc a averii dobândite și a cheltuielilor. Totuși, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat, în vederea efectuării unui control fiscal pe numele acestuia.

Ruslan Popov activează în cadrul Procuraturii Generale din 1997. Acesta este căsătorit și are doi copii minori. Controlul averii și intereselor populare în cazul lui Ruslan Popov a fost inițiat de ANI pe 17 ianuarie 2020, în urma unei sesizări privind o presupusă neconcordanță între veniturile și averea dobândită de acesta. Controlul a fost efectuat pentru perioada 1 ianuarie 2012-17 ianuarie 2020, față de Popov, soția acestuia și copiii cuplului.

Inspectorul de integritate Andrian Fetescu a constatat că, la Banca Socială, Ruslan Popov a deținut două depozite bancare: de 54 mii de lei și de 15,4 mii de lei. Soția acestuia a deținut un depozit de 20,5 mii de lei.

La Banca de Economii, Ruslan Popov a deținut un cont bancar salarial în sumă de 375 mii de lei. Pe un alt cont bancar din cadrul aceleiași bănci, procurorul deținea 206 mii de lei.

La Moldovaagroindbank, Ruslan Popov a deținut un cont bancar salarial în sumă totală de 962 mii de lei. Pe un alt cont bancar, în cadrul aceleiași bănci, i-a fost transferată suma de 105 mii de lei (salariu).

La Victoriabank, Ruslan Popov a deținut un cont bancar, unde i-a fost transferat salariu în sumă totală de 37 mii de lei.

În calitate de avocat, Popov a obținut un onorariu de la Biroul Asociat de Avocați Ialoveni în mărime de aproape 400 de mii de lei.

Din activitate didactică la Institutul Național de Justiție, acesta a obținut alte 30 de mii de lei. Din partea Centrului Național „La Strada”, Ruslan Popov a ridicat suma de 16 mii de lei.

Soții Popov au împrumutat de la o persoană fizică suma de 1,1 mln de lei, iar de la bunica unui dintre ei – 140 mii de lei. De la tatăl său, Ruslan Popov ar fi împrumutat suma de 20 de mii de lei. De asemenea, Ruslan Popov a vândut două apartamente: în sumă de 103 mii de lei și 1,05 mln de lei.

În 2016, Ruslan Popov a cumpărat un BMW X5 cu 1,28 mln de lei.

În iunie 2017, soția lui Popov a cumpărat un autoturism Hyundai Santa Fe, la prețul de 506 mii de lei. În septembrie 2017, Ruslan Popov și-a cumpărat un Hyundai Santa Fe Grand, la prețul de 740 mii de lei. Un an mai tîrziu, soții Popov au cumpărat și un Renault Megane, la prețul de 10 mii de lei.

Conform datelor obținute de inspectorul de integritate de la Agenția Servicii Publice, în perioada 2016-2018, soții Popov au înstrăinat:

  • un automobil Renault Megane în sumă de 60 de mii de lei;
  • un Huyndai Tucson în sumă de circa 260 mii de lei;
  • un BMW X5, în sumă de 150 mii de lei;
  • un BMW X5 în sumă de 998 mii de lei

Inspectorul de integritate a stabilit și că pe numele fiului lui Ruslan Popov figurează terenuri agricole, care ar fi fost cumpărate cu 125 mii de lei.

Potrivit calculului diferenței între veniturile nete obținute și averea obținută în perioada 1 august 2016-17 ianuarie 2020, cuplul Popov și copiii acestuia dispuneau de mijloace financiare în sumă de 1,8 mln de lei și au obținut venituri în sumă de 3,8 mln de lei și au dobândit avere, care constă în echivalentul bănesc al bunurilor, precum și au suportat cheltuieli în sumă de 3,6 mln de lei.

„S-a constatat că între veniturile nete obținute și averea dobândită/cheltuielile suportate  de către Ruslan Popov, soția sa și copiii minori aflați la întreținere în perioada 1 august 2016-17 ianuarie 2020 depășesc echivalentul bănesc a averii dobândite și a cheltuielilor suportate în aceeași perioadă cu 2 mln de lei, fapt care înlătură existența diferenței substanțiale din Legea cu privire la declararea averii și a intereselor personale”, se arată în actul de constatare.

În concluzie, ANI a dispus încetarea procedurii de control și interese personale în privința lui Ruslan Popov și a sesizat Serviciul Fiscal de Stat, în vederea efectuării unui control fiscal pe numele acestuia.

Precizările ANI

Autoritatea de Integritate a ținut să facă unele precizări suplimentare pe marginea controlului averii lui Popov. ANI a finalizat controlul pe numele acestui subiect al declarării la 30 septembrie 2021

„Referitor la casa în care se presupune ca ar locui subiectul. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogățire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014. De menționat că inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinții subiectului. Totuși, în baza bănuielilor rezonabile ce s-au dedus din informațiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activității gospodăriei țărănești administrate de către tatăl subiectului, precum și pe numele celor doi părinți ai subiectului”, se arată în comunicat.

Popov va fi plasat în arest?

Amintim că Ruslan Popov a fost reținut pe 9 octombrie, pe un termen de 72 de ore. El este cercetat penal pentru îmbogățirea ilicită. Urmărirea penală este exercitată de către un grup de procurori și ofițeri de urmărire penală din cadrul Procuraturii Anticorupție, cu suportul acordat de Serviciul de Informații și Securitate. Procurorii anticorupție au solicitat judecătorilor să emită mandat de arestare pe numele său.

Ruslan Popov a fost suspendat din funcția de adjunct al procurorului general concomitent cu deschiderea unui dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Împreună cu colegul său, Iurie Perevoznic (în prezent, acesta a demisionat din funcția de procuror-șef adjunct), Ruslan Popov a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că Stoianoglo ar fi nevinovat. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și le-a reproșat lui Popov și Perevoznic că s-ar fi expus în mod public în interes personal și au dat apreciere juridică pe fiecare capăt de acuzare, care i se incriminează lui Stoianoglo.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: