Facebook/Vlad Plahotniuc

ANI a încheiat controlul asupra averii lui Vladimir Plahotniuc. A fost vizat și unul dintre fii săi (DOC)

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința lui Vladimir Plahotniuc, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 25 mai, controlul a fost inițiat în iulie 2019, în baza unei note de autosesizare din oficiu din informații publice. Inspectorul de integritate a depistat mai multe informații „dubioase”.

Procedura de control a fost efectuată pentru perioada martie – iunie 2019. Procedura de control a fost realizată și pe numele unuia dintre copiii fostului deputat, care se află la întreținerea acestuia.

„În rezultatul materialelor probatorii acumulate, atât în țară cât și peste hotare, inspectorul de integritate a constatat anumite situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale”, se arată în comunicatul ANI.

Astfel, s-a  solicitat de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informații confirmative referitoare la conexiunile fostului deputat cu companiile afiliate din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa. În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale.

Totuși, inspectorul de integritate a utilizat instituția asistenței juridice internaționale în baza principiului reciprocității și a înaintat demersurile necesare pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate,  iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate de către subiect. Celelalte informații, care au fost vehiculate și în spațiul public,  au un caracter penal și au fost utilizate într-o sesizare expediată către Procuratura Anticorupție ce instrumentează cauze penale pe același obiect și subiect.

Totodată, inspectorul de integritate a remarcat efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat. În acest sens, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea stabilirii obligațiunilor fiscale potrivit legii.

„În limitele competențelor ANI, subiectului i s-a acordat un termen de 30 zile pentru a rectifica ultima declarație anuală depusă pe Portalul Public al Declarațiilor. Dacă subiectul nu se va conforma, ANI va aplica prevederile legale cu privire la sancționarea acestuia”, se mai arată în declarația ANI.

Vladimir Plahotniuc by Анна Выприцких on Scribd

***

Precizăm că Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

În decembrie 2019, deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan, a dezvăluit că Plahotniuc mai are o identitate în Republica Moldova. Ulterior, președintele de atunci, Igor Dodon, a confirmat că al doilea pașaport pe care îl deținea în Republica Moldova fostul politician este pe numele „Vladislav Novac”.

În ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În februarie 2021, președinta Maia Sandu i-a retras lui Vladimir Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: