ANI verifică averea unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul deține două automobile de €49 000 și €60 000
Full Article 3 minutes read

ANI verifică averea unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul deține două automobile de €49 000 și €60 000

Ion Secrieru, judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău, a ajuns în vizorul inspectorilor de integritate. Potrivit unui proces verbal publicat pe 18 octombrie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a început să-i verifice averea după ce a constatat că deține două automobile scumpe, valoarea cărora depășește veniturile pe care le obține. În același timp, în ultima declarație de avere și interese personale depusă, Ion Secrieru a indicat că ar deține doar o singură mașină.

Ion Secrieru a ajuns în vizorul Autorității Națională de Integritate după ce în adresa ANI a parvenit o sesizare în care se indică faptul că acesta ar deține două automobile luxoase, costul cărora nu poate fi acoperit de salariul pe care-l ridică. Este vorba despre Land Rover Range Rover Evoque din 2020, pe care Secrieru l-a cumpărat în 2021 cu 788 547 de lei, însă care acum, conform anunțurilor publice, valorează €49 000. Iar cel de-al doilea automobil este un Land Rover Discovery fabricat în 2023, care a fost cumpărat în 2023 și care, potrivit anunțurilor publice, costă peste €61 000.

În urma verificărilor, inspectorul de integritate principal al ANI Ion Crețu a primit confirmare că cele două automobile au fost achiziționate de Ion Secrieru și a stabilit că valoarea acestora este „exorbitantă”.

Urmare a coroborării informațiilor sesizate cu cele din Sistemele Informaționale Automatizate, s-a confirmat achiziționarea de bunuri mobile de clasă precum, Land Rover Range Rover Evoque a/f 2020 și Land Rover Discovery Sport a/f 2022, bunuri ce au o valoare exorbitantă, astfel se conturează aparența de încălcare a regimului juridic al declarării averii şi a intereselor personale, pe de altă parte, în circumstanțele expuse nu poate fi neglijată necesitatea de a demara procedura de control a averii și a intereselor personale, întru a verifica existența și justificarea disponibilităților financiare ce au stat la baza modificărilor patrimoniale menționate”, se arată în procesul verbal.

Astfel, inspectorul de integritate Ion Crețu a demarat controlul averii și a intereselor personale ale magistratului de la Curtea de Apel Chișinău.

În ultima declarație de avere și interese personale, magistratul declară că pe parcursul anului trecut a ridicat venituri din salariul pentru funcția de judecător la Curtea de Apel în sumă de 327.421 lei, din pensia sa și a soției, dar și din buletine medicale.. La capitolul bunuri imobile, judecătorul declară un apartament, un garaj și o debara, toate aceste bunuri au fost cumpărate în 2014. Lista bunurilor mobile este completată cu un singur automobil. Este vorba de un Land Rover Range Rover Evoque All New 2019, produs în 2020 și achiziționat în 2021 cu 788 547 lei. În 2021 magistratul a indicat că vânduse cu 230 de mii de lei automobilul de marca Toyota. Secrieru mai indică și un împrumut bancar de 350 mii lei, contractat în 2021 și scadent în 2026.

***

Potrivit Anticorupție.md, în aprilie 2020, magistratul Ion Secrieru și colega sa Maria Negru au fost desemnați judecători specializați în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale la Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: