autoblog.md

ANRE explică de ce se scumpesc carburanții

Pe parcursul lunii martie, piețele internaționale au înregistrat două valuri consecutive de creștere a cotațiilor la produsele petroliere. Acestea sunt consecințele directe ale evenimentelor tragice din Ucraina și a sancțiunilor impuse Federației Ruse. Cel mai mult s-a făcut resimțită oferta redusă de motorină în raport cu cererea, statele europene fiind cele mai expuse, explică Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE), printr-un comunicat de presă.

Importurile din Federația Rusă reprezintă aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei, iar rafinăriile de pe continent importă și petrol din Rusia pentru a produce local carburanți pentru piața europeană. Dacă anterior prețul motorinei pe piețele internaționale era mai ieftin cu 30-120 $/tona, atunci pe parcursul lunii martie acesta a ajuns să depășească prețul benzinei, în unele zile fiind mai mare cu 100-170 $/tona.

Prin urmare, primul val de creștere a prețurilor pe plan internațional a început la 28.02.2022 și a durat până la 08.03.2022.

Consumatorii din Republica Moldova au simțit efectele acestuia până la data de 15 și 16 martie, atunci când prețurile au atins valori maximale.

„În acest caz este important de menționat că, media cotațiilor Platts pentru 14 zile utilizată la calculul prețurilor de către ANRE, a avut o creștere cu mult mai lină decât cotațiile la zi, fapt ce a amortizat în timp șocul scumpirilor imediate. Astfel, dacă valorile zilnice ale cotațiilor au crescut în primul val cu 278 $/tona la benzină și cu 529 $/tona la motorină, atunci media pentru 14 zile utilizată de către ANRE în valorile sale de vârf a fost mai mică decât cotațiile maximale cu 132,35 $/tona la benzină și cu 275 $/tona la motorină”, precizează ANRE.

În perioada 9-16 martie a urmat o perioadă de descreștere a prețurilor la burse și corespunzător începând cu data de 16 martie a urmat o curbă de scădere a prețurilor la pompă în Republica Moldova.

„Spre regret, începând cu data de 17 martie piețele internaționale au intrat în al doilea val de creșteri care din 24-25 martie a început să se resimtă și în Republica Moldova. Astfel, din data de 16 martie până la data de 24-25 martie, al doilea val de creșteri a majorat cotațiile cu 156,25 $/tona la benzină și 320 $/tona la motorină care, în următoarele zile, va mai dicta trendul mediei calculate de către ANRE”, se mai arată în sursa citată.

Totodată, ANRE  anunță și despre noile prețuri plafon pentru miercuri, 30 martie.

Benzina va costa maxim 27,17 lei/litru, cu șase bani mai scumpă, iar motorina se scumpește cu 0.28 bani și va costa 27,25 lei/litru.

anre.md

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: