telegraph.md

Antreprenorii se plâng de dificultățile legate de declararea beneficiarilor efectivi. Dumitru Alaiba face apel la calm

În contextul modificărilor legislative recente, administratorii de afaceri din Republica Moldova sunt obligați să depună până pe 31 decembrie 2024 declarația privind beneficiarul efectiv. Nerespectarea acestora poate atrage amenzi semnificative, între 50.000 și 75.000 de lei, echivalente a 1000-1500 unități convenționale, pentru declararea incompletă sau incorectă a beneficiarilor efectivi sau pentru neactualizarea datelor în cazul modificărilor.

Însă, pe rețelele de socializare mai mulți antreprenori din țară au scris că s-au confruntat cu dificultăți în procesul de depunere a declarațiilor, din cauza problemelor tehnice legate de sistemele online.

Fostul ministru al Muncii, Marcel Spatari, a semnalat pe rețelele de socializare că abia pe 17 decembrie a aflat despre această obligație, menționând că agențiile de stat nu au reușit să asigure o comunicare eficientă, în ciuda canalelor existente de informare, precum emailurile, telefoanele și reclamele. De asemenea, acesta a semnalat că platformele online de înregistrare pentru depunerea declarațiilor sunt deja suprasolicitate, iar sloturile pentru programare în centrele multifuncționale din Chișinău au fost deja ocupate.

Într-o postare similară, Vitalie Eșanu, antreprenor, a relatat dificultățile întâmpinate în procesul de depunere a documentelor necesare, evidențiind problemele tehnice ale sistemului de e-mail al Agenției Servicii Publice, care nu mai acceptă documentele din cauza unui volum mare de solicitări.

În acest context, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a adresat un apel la calm, informând antreprenorii că Agenția Servicii Publice va oferi soluții suplimentare pentru a facilita depunerea declarațiilor. Ministerul promite că, începând din zilele următoare, se vor lua măsuri pentru a rezolva problemele întâmpinate de antreprenori și pentru a oferi soluții care să sprijine procesul de conformare.

Aceste modificări, care au intrat în vigoare în septembrie 2023, impun o mai mare transparență în mediul de afaceri și sunt destinate să contribuie la prevenirea activităților ilegale, prin identificarea corectă a persoanelor care beneficiază efectiv de pe urma entităților economice. Potrivit legislației, modificările trebuie să fie declarate și actualizate în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, iar termenul limită pentru depunerea documentelor este 31 decembrie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

Fracțiunea PSRM critică proiectul bugetului capitalei: „Primarul a hotărât să fie împărat. Împarte banii așa cum vrea”

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a declarat că proiectului bugetului municipal pentru 2025 este „anti-social” și că consultările organizate asupra lui ar fi fost superficiale. Totodată, aceasta l-a acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, că prevederile documentul ar fi îndreptate spre promovarea partidului său – Mișcarea Alternativă Națională. Consilierii PSRM au solicitat includerea amendamentelor propuse de ei și consultări reale cu toate fracțiunile din CMC pentru a sprijini proiectul de buget. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 1 iulie, susținută de câțiva consilieri socialiști.

Acest buget, din punctul nostru de vedere, este un buget anti-social, unde nu sunt incluse compensații, care au fost cerute de către fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Ba mai mult, acest buget a fost consultat de dragul consultațiilor, adică pentru a pune o bifă. Toate amendamentele care au fost propuse de către consilierii fracțiunii Partidului Socialiștilor din CMC nu au fost luate în calcul. (…) În acest buget sunt împuterniciri suplimentare de a lua credite, în acest buget au fost băgate diferite regulamente care nu au fost consultate”, a declarat consiliera socialistă Ala Ursu-Antoci.

Totodată, fracțiunea PSRM a spus că prevederile actualului proiect al bugetului municipal pentru 2025 sunt îndreptate spre promovarea Mișcării Alternative Naționale.

Primarul nostru a hotărât să fie împărat în Chișinău și să împartă banii așa cum vrea el, din bocceluța lui, să-și facă interesele cu proiectul lui politic”, a menționat consiliera Silvia Grigore.

Astfel, consilierii socialiști au solicitat consultări reale pe marginea proiectului de buget cu toate fracțiunile și includerea amendamentelor propuse de reprezentanții PSRM în schimbul susținerii documentului.

NM a solicitat un comentariu în legătură cu acuzațiile socialiștilor de consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Anterior, și fracțiunea PAS s-a declarat nemulțumită de proiectul bugetului municipal, catalogându-l drept unul „anti-social” și „electoral”. Consilierii municipali ai formațiunii au cerut introducerea a șapte amendamente, printre care alocarea a 80 milioane lei pentru compensații la încălzire pentru 40 000 de familii cu venituri mici; alocare a 66 milioane lei pentru angajarea a 1 000 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe și stoparea creditării ilegale.

Amintim că, deși este luna iulie, Chișinăului nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a-l adopta au eșuat: inițial din cauza lipsei de cvorum la ședințele CMC, iar ulterior din cauza numărului insuficient de voturi acumulat de proiectul bugetului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: