Apel către moldovenii blocați în afara țării. Unde pot solicita ajutor
Full Article 3 minutes read

Apel către moldovenii blocați în afara țării. Unde pot solicita ajutor

Autoritatea Aeronautică Civilă face apel către cetățenii Republicii Moldova care se află în zona de tranzit, în aeroporturi sau au fost blocați și se află în dificultate în afara hotarelor țării, să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat a Republicii Moldova de pe teritoriul statului unde se află, pentru a putea beneficia de asistență consulă de specialitate.

Potrivit reprezentanților instituției, moldovenii din afara țării care se confruntă cu dificultăți din cauza pandemiei de COVID-19, pot solicita ajutor la cele mai apropiate misiuni diplomatice.

Lista oficiilor consulare ale Republicii Moldova este disponibilă pe pagina Agenției Servicii Publice.

Amintim că, în ajun, peste 80 de moldoveni care rămăseseră blocați la frontiera Austriei cu Ungaria au fost aduși în țară. Anterior, au fost aduși 79 de oameni din orașul Santander, Spania. Este vorba de echipa Teatrului Național de Operă și Balet, directorul căruia a apelat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Amintim că, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Sănătății, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.

În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: