VIDEO Ministrul Sănătății, mesaj emoționant pentru mama sa: „Mama, stai acasă!”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Ministrul Sănătății, mesaj emoționant pentru mama sa: „Mama, stai acasă!”

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 23 de cazuri de COVID-19. Dintre ele, statut de import au 13 cazuri, iar statut local sau transmitere locală – 10. Printre pacienți este și un copil de 8 ani. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de luni, 16 martie, de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Totodată, oficialul a transmis un mesaj emoționant pentru mama sa.

„Cu regret, avem înregistrat primul caz de infectare a unui copil de 8 ani. Vreau să menționez că în situațiile în care avem transmitere locală, este vorba despre rude. Avem deja focare, unde sunt înregistrate cazurile de COVID-19: mama, tata, fiul. Avem focare unde sunt infectate soacra, nora, dar și încă o persoană suspectă, ceea ce denotă faptul că trebuie să întreprindem măsuri drastice”, a anunțat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a precizat că printre pacienți este o persoană în stare extrem de rgavă. Aceasta este intubată, la respirație asistată, iar medicii fac tot ce este posibil pentru a-i salva viața. Totodată sunt trei persoane a căror stare de sănătate este satisfăcătoare și 19 persoane a căror stare de sănătate este de gravitate medie, deși există un progres privind însănătoșirea acestora.

Oficialul s-a referit la o informație preluată de unele mijloace mass media, care au scris că o femeie din raionul Cantemir ar fi murit din cauza coronavirusului de tip nou. Ministrul Sănătății a dezmințit informațiile.

„Nu știu de ce, dar în ultima perioadă cauza decesului nu este determinată de către specialiști, dar de către pseudo experți. Noi am fost maxim deschiși, am prezentat informația actualizată la zi. Vreau să menționez că am să intru într-o arie de confidențialitate, dar am să menționez că persoana din Cantemir nu a decedat din cauza COVID-ului, dar din cauza ictusului cerebral. Solicităm respectuos ca cei care încearcă prin diferite mijloace de informare, să se abțină de la declarații acide și atacuri. Să lase specialiștii să-și facă misiunea”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

La finalul briefingului, ministrul Sănătății a făcut un apel către toți cetățenii Republicii Moldova, dar în special către vârstnici și persoanele care suferă de anumite boli. Aceasta i-a îndemnat să rămână izolați la domiciliu.

„Este o măsură care a avut impact pozitiv în combaterea coronavirusului în China. Solicit tuturor să se abțină de la contacte cu apropiații și terțele persoane. Necesitatea resecpectării regimului de izolare este foarte importantă în special pentru vârstnici, diabetici, persoane cu dificultăți respiratorii sau cardiace. Aceste persoane fac parte din grupul de risc care necesită regim de autoizolare, dar și mobilizarea celor din jur care îi pot asigura cu produse alimentare și tot de ce au nevoie. Stați acasă!”, a declarat reprezentanta guvernului.

De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a avut un mesaj pentru propria sa mamă:

„În ultimul timp nu am fost cea mai exemplară fiică, pentru că nu mi-am văzut mama de foarte mult timp. Fac un apel inclusiv către mama mea: mamă, stai acasă!”, a spus ministrul Sănătății.

Amintim că duminică, 15 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.

În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice acesta ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimul 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: