Getty Images

VIDEO Ministrul Sănătății, mesaj emoționant pentru mama sa: „Mama, stai acasă!”

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 23 de cazuri de COVID-19. Dintre ele, statut de import au 13 cazuri, iar statut local sau transmitere locală – 10. Printre pacienți este și un copil de 8 ani. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de luni, 16 martie, de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Totodată, oficialul a transmis un mesaj emoționant pentru mama sa.

„Cu regret, avem înregistrat primul caz de infectare a unui copil de 8 ani. Vreau să menționez că în situațiile în care avem transmitere locală, este vorba despre rude. Avem deja focare, unde sunt înregistrate cazurile de COVID-19: mama, tata, fiul. Avem focare unde sunt infectate soacra, nora, dar și încă o persoană suspectă, ceea ce denotă faptul că trebuie să întreprindem măsuri drastice”, a anunțat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a precizat că printre pacienți este o persoană în stare extrem de rgavă. Aceasta este intubată, la respirație asistată, iar medicii fac tot ce este posibil pentru a-i salva viața. Totodată sunt trei persoane a căror stare de sănătate este satisfăcătoare și 19 persoane a căror stare de sănătate este de gravitate medie, deși există un progres privind însănătoșirea acestora.

Oficialul s-a referit la o informație preluată de unele mijloace mass media, care au scris că o femeie din raionul Cantemir ar fi murit din cauza coronavirusului de tip nou. Ministrul Sănătății a dezmințit informațiile.

„Nu știu de ce, dar în ultima perioadă cauza decesului nu este determinată de către specialiști, dar de către pseudo experți. Noi am fost maxim deschiși, am prezentat informația actualizată la zi. Vreau să menționez că am să intru într-o arie de confidențialitate, dar am să menționez că persoana din Cantemir nu a decedat din cauza COVID-ului, dar din cauza ictusului cerebral. Solicităm respectuos ca cei care încearcă prin diferite mijloace de informare, să se abțină de la declarații acide și atacuri. Să lase specialiștii să-și facă misiunea”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

La finalul briefingului, ministrul Sănătății a făcut un apel către toți cetățenii Republicii Moldova, dar în special către vârstnici și persoanele care suferă de anumite boli. Aceasta i-a îndemnat să rămână izolați la domiciliu.

„Este o măsură care a avut impact pozitiv în combaterea coronavirusului în China. Solicit tuturor să se abțină de la contacte cu apropiații și terțele persoane. Necesitatea resecpectării regimului de izolare este foarte importantă în special pentru vârstnici, diabetici, persoane cu dificultăți respiratorii sau cardiace. Aceste persoane fac parte din grupul de risc care necesită regim de autoizolare, dar și mobilizarea celor din jur care îi pot asigura cu produse alimentare și tot de ce au nevoie. Stați acasă!”, a declarat reprezentanta guvernului.

De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a avut un mesaj pentru propria sa mamă:

„În ultimul timp nu am fost cea mai exemplară fiică, pentru că nu mi-am văzut mama de foarte mult timp. Fac un apel inclusiv către mama mea: mamă, stai acasă!”, a spus ministrul Sănătății.

Amintim că duminică, 15 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.

În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice acesta ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimul 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iulie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit instanței, Comisia Electorală Centrală este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de trei zile. 

Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea Judecătoriei Ungheni din 25 iunie 2025, într-o cauză inițiată de Sergiu Bulicanu. Acesta a cerut judecătoriei anularea alegerilor și a solicitat ca instanța să oblige Comisia Electorală Centrală să le declare nule. Atunci, judecătoria a decis să anuleze hotărârea prin care fusese confirmat turul doi al scrutinului din 1 iunie și validat mandatul de primar. Judecătorii nu au acceptat însă solicitarea de a declara alegerile complet nule.

În această parte, pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 1 iunie 2025 (turul doi de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și obligă Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămîni votarea repetată.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni a anulat rezultatele turului doi al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, precum și validarea mandatului de primar al lui Nicanor Ciochină. S-a anunțat că decizia poate fi atacată cu apel în termen de trei zile la Curtea de Apel Nord. Pe 26 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Ungheni. Totuși, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului, să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: